Skip to content

Schmidt Dodiku: Naredne sedmice idem u RS, neka se spremi na neke neugodne trenutke

U intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) visoki predstavnik u BiH Christan Schmidt govorio je o prijetnjama hapšenjem koje mu je uputio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, prenosi Klix.ba.

Schmidt kaže da će ipak doći u RS.

U intervjuu koji je Schmidt jučer dao za FAZ, objasnio je kako planira odgovoriti na Dodikovu prijetnju rekavši da će “naravno” nastaviti putovati u Republiku Srpsku. Dodikovo ponašanje je nazvao “egocentričnim ludilom”.

– Zaista imam sastanke u RS-u idućih dana i tjedana, posebno u Banjoj Luci, ali i u drugim gradovima. Toga se držim, najavio je Schmidt, dodajući da Dodik treba prestati sa svojim “egocentričnim ludilom”.

Objasnio je i zašto je s pravnog aspekta njegovo hapšenje na teritoriju RS nemoguće.

– Osim činjenice da sam podložan Bečkoj diplomatskoj konvenciji i samim tim uživam imunitet, Dodik ne bi imao nadležnost da naredi hapšenje, jer nema ovlaštenja da izdaje upute policiji – rekao je Schmidt.

On upozorava Dodika da bi morao biti spreman “za neke prilično neugodne trenutke”.

Na upit hoće li smijeniti Dodika i kako će to napraviti, Schmidt je izbjegao odgovor: “Ovo su razmatranja koja se ne iznose unaprijed. Vidjet ćemo kako će se međunarodna zajednica nositi s nekim tko predstavlja bliskog saveznika Vladimira Putina”, rekao je.

Upitan za komentar da li bi mogao imati podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u slučaju da dođe do bilo kakve akcije protiv Dodika, Schmidt je dao još jedan polovičan odgovor: “Vidjet ćemo je li Dodikova najava samo prazna priča ili će ih biti još više. Ako ih bude još, onda će biti vrlo ozbiljno. Nisam ni na koji način spreman za kompromisne pregovore”, rekao je.

Schmidt je komentirao i da će, nakon što dođe u RS sljedećeg tjedna, i ne bude uhapšen, Dodik izgubiti svoju moćnu reputaciju među pristašama.

– Njegove pristalice jednostavno će shvatiti da on nikako ne radi uvijek ono što kaže – i da svojoj zemlji ne donosi ništa dobro, prokomentirao je Schmidt.

Nijemac Schmidt, koji je nekoć bio savezni ministar hrane i poljoprivrede od 2014. do 2018. za CSU, obavlja funkciju visokog predstavnika u BiH od 2021.

Međutim, Dodik odbacuje Schmidtov autoritet

Za razliku od svojih prethodnika, Schmidt je stupio na dužnost bez potvrde Vijeća sigurnosti UN-a zbog rezervi Kine i Rusije.

Kineska ambasada je 2021. zvanično agenciji Srna potvrdila da je uputila diplomatsku notu u kojoj se navodi da Kina ne prihvata legitimitet Christiana Schmidta kao novog visokog predstavnika u BiH.

Kako je prenijela Srna, u saopštenju Ambasade navedeno je da s obzirom da nije usvojen nacrt Rezolucije o imenovanju visokog predstavnika koji su Kina i Rusija predložile u Vijeću sigurnosti UN-a, “Kina smatra da imenovanje novog visokog predstavnika nije legitimno”.

Mediji su ranije izvijestili da je Kina u vezi s tim uputila diplomatsku notu Uredu visokog predstavnika u BiH (OHR) i Ministarstvu vanjskih poslova BiH.