Skip to content

Scholz: Njemačko oružje bilo je ‘odlučujuće’ u nedavnim uspjesima Ukrajine

BERLIN – ”Njemačko oružje odigralo je “odlučujuću” ulogu u nedavnoj uspješnoj ukrajinskoj protuofenzivi,” rekao je u srijedu kancelar Olaf Scholz, izražavajući malo nade da će ”neuspjesi” na bojnom polju uvjeriti ruskog predsjednika Vladimira Putina da zaustavi svoj rat, piše Politico.

Obraćajući se novinarima na tiskovnoj konferenciji s gruzijskim premijerom Iraklijem Garibashvilijem u kancelariji u Berlinu, Scholz je branio njemačke rezultate isporuka oružja Ukrajini od sve većih kritika da bi njegova vlada također trebala poslati tenkove Leopard i borbena vozila pješaštva Marder kao podršku Kijevu.

Berlin je isporučio 10 haubica Panzerhaubitze 2000, 24 protuzračna tenka Gepard i različito lakše oružje, prema popisu vlade.

“Može se reći da je upravo oružje koje je Njemačka sada opskrbila Ukrajinu odlučujuće za razvoj sukoba u istočnoj Ukrajini, a također je napravilo razliku” u borbi, rekao je Scholz.

Kancelar je dodao da će Njemačka Ukrajini uskoro isporučiti i raketni sustav protuzračne obrane IRIS-T, što je “moderna oprema koju čak ni Bundeswehr ne koristi”.

Ali Scholz je još jednom isključio isporuke Leoparda ili Mardera Ukrajini, inzistirajući na tome da se takvi koraci moraju dogovoriti među saveznicima i da nijedna druga zemlja ne šalje zapadne borbene tenkove u Ukrajinu.

“Ostaje stav cijele njemačke vlade – svih njezinih članova i stranaka koje je podržavaju – da neće biti njemačke jednostrane akcije”, rekao je.

Scholzova ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, iz stranke Zelenih, apelirala je u srijedu na Njemačku i druge saveznike da više ne odgađaju svoju odluku o slanju tenkova u Ukrajinu.

“Što se tiče modernih borbenih tenkova, odluke se mogu donositi samo zajednički, u koaliciji i međunarodno”, kazala je Baerbock za novine Frankfurter Allgemeine Zeitung. “Ali u odlučujućoj fazi u kojoj se Ukrajina trenutačno nalazi, ne mislim da je to odluka koju bi trebalo dugo odgađati.”

Upitan o svom razgovoru s Putinom u utorak, Scholz je rekao da nije stekao dojam da se promijenio stav ruskog čelnika u vezi rata u Ukrajini.

“Nažalost, ne mogu vam reći da je (na Putinovoj strani) tamo sada rasla spoznaja da je bila pogreška započeti ovaj rat. Niti je bilo ikakvih naznaka da se tamo pojavljuju novi stavovi”, rekao je kancelar, istaknuvši kako je i dalje važno voditi takve razgovore.