Skip to content

Scholz se zalaže za proširenje EU: Europska unija od 27, 30, 36 država

Kancelar Olaf Scholz smatra da se EU mora reformirati kako bi bila spremna prihvatiti nove članice. On također poziva na vojne mjere – kao što je pravi stožer europskih oružanih snaga, za to se založio na Kongresu europskih socijaldemokrata.

EU je razgovarala sa zemljama kandidatima, među kojima je nekoliko balkanskih zemalja, ali i Ukrajina i Moldavija.

“Ujedinjena Europska unija od 27, 30, 36 država s više od 500 miliona slobodnih i ravnopravnih građana može još više podnijeti svoju težinu u ovom svijetu”, istaknuoa je kancelaro pred gotovo 300 izaslanika Stranke europskih socijalista (PES).

Posebno ne treba zanemariti zabrinutost manjih država članica. I ubuduće se svaka zemlja mora čuti sa svojom zabrinutošću, sve drugo bila bi izdaja europske ideje, rekao je Scholz.

Kancelar se založio i za postupno ukidanje načela jednoglasnosti odluka u vanjskoj politici, ali i u drugim područjima poput porezne politike.

“Znam da još moramo puno uvjeravati”, rekao je političar SPD -a. »Ali također jasno kažem: ako je geopolitička Europa naš cilj, onda su odluke većine dobitak, a ne gubitak suvereniteta.« SPE je to također zahtijevao u izjavi.

Vojna autonomija EU

Scholz je zagovarao veću autonomiju, uključujući vojnu neovisnost, za EU. Pozvao je na koordiniranu nabavu oružja i opreme, EU snage za brzu reakciju do 2025. i pravi EU stožer za europske oružane snage. “Moramo pouzdano napredovati u zajedničkim europskim obrambenim naporima.”

Scholz je također pozvao članice EU-a na rješavanje sukoba u financijama i migracijskoj politici. Migracija mora biti osmišljena s predviđanjem. To također znači smanjenje neregularnih migracija i istovremeno omogućavanje legalnih migracija i priljeva kvalificiranih radnika iz inozemstva.

TKO SI TI, TROLU? Američki voditelj napao Zelenskog nakon njegovog zahtjeva za milijarde dolara nove pomoći