Skip to content

Sedam sati putovala na kamili da se porodi

JEMEN – Mona, 19, očekivala je da će putovanje od njezine kuće na vrhu stjenovitih planina do bolnice, koja je udaljena 40 km, trajati četiri sata. Ali bez ceste – uz porođajne bolove i po lošem vremenu – umjesto toga trebalo je sedam sati.

“Sa svakim korakom koji je kamila učinila naprijed, bila sam rastrgana”, rekla je.

Kad kamila više nije mogla ići dalje, Mona je sjahala i posljednju dionicu svog putovanja prevalila pješice sa svojim mužem.

U sjeverozapadnoj jemenskoj pokrajini Mahweet, bolnica Bani Saad jedina je preživjela zdravstvena ustanova za hiljade žena. Od Monine kuće, u selu Al-Maaqara, do objekta se može doći samo na kamilama ili pješice kroz opasne planine.

Mona se bojala za svoju sigurnost i sigurnost svog nerođenog djeteta.

“Put je bio kamenit”, rekla je, prisjećajući se “fizički i psihički iscrpljujućeg putovanja”.

Mona se ne sjeća dolaska u bolnicu, ali se sjeća da je bila ispunjena nadom nakon što je čula plač svoje bebe u rukama primalja i kirurga.

Ona je zajedno sa suprugom dječaku dala ime Jarrah po kirurgu koji ih je spasio.

Ceste, ako ih ima, do bolnice iz obližnjih sela su uske. Mnoge su raspadnute ili blokirani zbog osmogodišnjeg rata. Slomljeni jemenski zdravstveni sustav imao je problema i prije rata. Sukob je, međutim, prouzročio veliku štetu jemenskim bolnicama i cestama, onemogućujući obiteljima da putuju bez poteškoća.

Bolnicama nedostaje kvalificirano osoblje, oprema i lijekovi, a ulaganja u ceste i infrastrukturu su zaustavljeni.

Jedna žena umre svaka dva sata tijekom poroda u Jemenu od uzroka koji se mogu spriječiti, prema Hichamu Nahrou iz Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA) u Jemenu, piše BBC.