Skip to content

Šef Wagnera: Macronu ćemo izbiti zube

  • Jevgenij Prigožin je opet ljut i prijeti francuskom predsjedniku, piše POLITICO.

Na ovu izjavu ga je potaknuo francuski parlament koji je njegovu skupinu plaćenika Wagner proglasio terοrističkom organizacijom – a u srijedu je izravno zaprijetio francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu.

Odgovarajući na pitanje ruskih novinara, Prigožin je ustvrdio da je Wagner spašavao ljude u središnjoj Africi – gdje je Wagner stekao snažno uporište i ‘stisnuo’ francusku prisutnost u regiji – od francuskih vojnika, koji su im se “jednostavno rugali”.

“Možemo kliještima izvaditi pokvarene zube iz tih loših usta”, dodao je Prigožin.

Možemo iščupati zube Macronu i općenito svima koji prosipaju patogenu prljavštinu (o Wagneru).

U utorak su francuski zastupnici pozvali EU da registrira Wagnera na popisu terοrističkih skupina Unije i provede više pravnih alata kako bi onemogućila Wagnerovu financijsku aktivnost u Europi.

EU je samog Prigožina sankcionirala u aprilu prošle godine.

Ova rezolucija i njezin europski opseg imaju za cilj… jačanje pravnih alata protiv [Wagnerove skupine]. Dodavanje na popis EU-a utjecalo bi na sve sudionike, banke, koje omogućuju njegovu aktivnost”, rekao je Benjamin Haddad, zastupnik iz Macronove Renesansne stranke, za POLITICO uoči glasovanja u utorak.

Rezolucija nije obvezujuća, ali šalje “političku i simboličnu poruku”, dodao je Haddad.

Wagnerovi borci preuzeli su aktivnu ulogu u punoj invaziji Kremlja na Ukrajinu unatoč tekućem javnom političkom sukobu između Prigožina i ruskih obrambenih dužnosnika.

Emmanuel Macron / SS Youtube

Paravojna skupina uglavnom je uključena u bitku za Bahmut, koja je postala mračan zastoj između ruskih i ukrajinskih snaga.