Skip to content

Šef Wagnera se javio iz Afrike i kaže da “čini Rusiju još većom na svim kontinentima, a Afriku još slobodnijom”

Šef Wagnerovih plaćenika Jevgenij Prigožin kaže da je u Africi i “čini Rusiju još većom na svim kontinentima, a Afriku još slobodnijom”, u videu koji je u ponedjeljak kružio društvenim mrežama, piše CNN.

Na snimci se vidi kako Prigozhin drži pušku u pustinjskom području dok nosi maskirnu uniformu. Iza njega, u daljini, kamion i još dvojica muškaraca u maskirnim odijelima.

Ratni zapovjednik kaže da je “temperatura plus 50 [stupnjeva Celzijusa],” i da Wagner provodi operacije izviđanja i pretraživanja.

“Pravda i sreća za afričke narode”, kaže Prigožin u snimci. “Učinimo to noćnom morom za ΙSΙS, aΙ-Qaidu i druge bandite. Zapošljavamo prave bogatire [staroslavenske ratnike] i nastavljamo ispunjavati zadatke koji su pred nas postavljeni i za koje smo obećali da ćemo ih izvršiti.”

CNN nije uspio locirati gdje je snimak snimljen niti potvrditi autentičnost videa, koji dolazi nekoliko mjeseci nakon što je Prigožin pokrenuo neuspjelu pobunu protiv ruskog vojnog vodstva.

Wagnerovi borci bili su aktivni u nekoliko afričkih zemalja, uključujući Mali, gdje ih je pozvala vladajuća hunta da uguše islamsku pobunu koja se sprema blizu granica zemlje s Burkinom Faso i Nigerom.