Skip to content

Šef Wagnera zaprijetio napuštanjem položaja u Bahmutu


Šef Wagnera, Jevgenij Prigožin, zaprijetio je napuštanjem položaja u Bahmutu ako rusko ministarstvo obrane ne riješi problem s opskrbom streljivom.

U intervjuu s ruskim vojnim komesarom Semjonovom Pegovom, izjavio je da je napisao pismo ministru obrane Sergeju Šojguu, u kojem je rekao da ako problem s opskrbom streljivom za Wagnera ne bude riješen do 28. aprila (dakle, do jučer) ), tada bi PMC napustio svoje položaje u Bahmutu i otkrio frontu.

Što, prema Prigožinu, uoči očekivane ofenzive Oružanih snaga Ukrajine (prema njegovoj prognozi, počet će najkasnije 15. maja) može dovesti do katastrofalnih posljedica za Rusiju.

Prigožin je u jednom intervjuu izuzetno loše govorio i o ruskom zapovjedništvu i o ruskoj vojsci u cjelini (“moramo zaboraviti riječ “Zračno-desantne snage nešto rade u Bahmutu”).

Međutim, moguće je da je takav protok “inata” od strane Prigožina uzrokovan ne samo i ne toliko stvarnim problemima sa streljivom i drugim stvarima, već još jednim zaoštravanjem međuklanovske borbe za kontrolu nad ruskim Ministarstvom obrane i svoje novčane tokove.

Tijekom intervjua Prigožin je više puta prekorio Šojgua zbog nedavne smjene zamjenika ministra obrane Mihaila Mizinceva, s kojim je kustos PMC-a, prema njegovim riječima, imao dobar odnos.

Mizincev je nadgledao opskrbu i potporu ruskih trupa – područje u kojem se sada vrti ogroman novac, piše Strana.ua.