Skip to content

Sin predsjednika Ugande izjavio je da je spreman braniti Moskvu: “Zovite me Putinistom ako želite, poslat ćemo vojnike”

Sin predsjednika Ugande, brigadni general Muhoozi Kainerugaba, najavio je spremnost da pošalje trupe u obranu Moskve. O tome je napisao na svom Twitter nalogu.

Nazovite me ‘Putinistom’ ako želite, ali mi iz Ugande poslat ćemo vojnike da brane Moskvu ako joj ikada prijete imperijalisti!“, rekao je Kainerugaba.

Prethodno je nazvao Rusiju “povijesnim prijateljem Ugande”, rekavši: “Tko potkopava ovo prijateljstvo, potkopava našu zemlju“.

U Africi vjerujemo samo predsjedniku Putinu kada je riječ o istočnoj Europi. Zapad gubi vrijeme svojom beskorisnom proukrajinskom prοpagandom. Rusija, Kina, Afrika, Indija, Južna Amerika će pobijediti u Ukrajini. 75% čovječanstva će pobijediti protiv 15%“, dodao je predsjednikov sin, vjerni pristaša Vladimira Putina.

U julu, tijekom turneje po Africi ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, Kainerugaba je, govoreći o Rusiji, rekao: “Kako možemo biti protiv nekoga tko nas nikada nije pοvrijedio?

Rusija je tradicionalno imala jake veze s Afrikom zbog svoje podrške pokretima za neovisnost na tom kontinentu koji su se tada borili s kοlοnijalnim silama.

Promatrači su dugo smatrali da je Muhoozi Kainerugaba (48) vjerojatni nasljednik njegovog oca Yoweri Musevenija (78). Kainerugaba je ovog mjeseca najavio svoju kandidaturu za predsjedničke izbore 2026. godine.

Uganda se suzdržala od glasovanja u UN-u o ukrajinskom sukobu, uključujući ono u februaru na prvu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, kojim se Moskva pozvala da povuče svoje trupe iz zemlje. U jesen je Kainerugaba rekao da će Uganda napad na Rusiju smatrati napadom na Afriku.

Pomorske vježbe Rusije, Kine i Južne Afrike

Podsjetimo, 17. februara u Africi su održane zajedničke pomorske vježbe Rusije, Kine i Južne Afrike.