Skip to content

SIN RUSKOG Guvernera pobjegao iz kućnog pritvora u Italiji. Dva dana prije izručenja u SAD

  • SIN GUVERNERA Krasnojarskog kraja Ruske Federacije POBJEGAO JE IZ KUĆNOG PRITVORA U ITALIJI.
  • Ruski poduzetnik OPΤUŽEN JE ZA KRIJUMČARENJE AMERIČKE TEHNOLOGIJE RUSKIM PROIZVOĐAČIMA ORUŽJA I ZAOBILAŽENJE SANKCIJA
  • ARTEM JE PRESJEKAO NARUKVICU I IZGUBIO MU SE SVAKI TRAG

Sin guvernera sibirskog Krasnojarskog kraja Ruske Federacije, Artem Uss, pobjegao je iz kućnog pritvora u Italiji 24 sata nakon što je tamošnji sud odobrio njegovo izručenje SAD-u, a 2 dana prije izručenja, izvijestile su u četvrtak talijanske novine La Stampa.

Artem Uss (40), bio je jedan od petorice Rusa koji su pritvoreni u milanskoj zračnoj luci Malpensa na zahtjev Washingtona 17. oktobra 2022. zbog “nezakonitih shema za izvoz moćne” američke vojne tehnologije u Rusiju. Talijanski sud odobrio je njegovo izručenje SAD-u u ponedjeljak. Prizivni sud u Milanu rekao je u utorak u priopćenju da je pristao na izručenje Artema ali zbog krijumčarenja nafte, a ne zbog krijumčarenja vojne tehnologije, navodeći kao razlog nedostatak dokaza, piše Guardian.

Artem je od jeseni bio u kućnom pritvoru u Italiji uz uvjet da nosi elektroničku narukvicu. Navodno je slomio narukvicu i pobjegao. Talijanski istražitelji strahuju da je već napustio zemlju.  Kada je talijanska pοlicija stigla u njegov stan kako bi provjerila je li kod kuće, zatekli su zatvorena vrata i uključen televizor. Istražitelji ne isključuju umiješanost ruskih obavještajaca u Artemov bijeg.

Kako javlja La Repubblica, pozivajući se na izvore bliske istrazi, Artem Uss je nakon što je odrezao elektronsku narukvicu, ušao u automobil s izvjesnim muškarcem, a zatim, vjerojatno, poletio privatnim letom s lažnim dokumentima.

Publikacija piše da su ruske specijalne službe možda umiješane u bijeg, a sam Artem je možda imao cijelu “mrežu suučesnika”. Također se navodi da se deset dana prije nestanka optuženog njegova supruga, koja je s njim živjela od početka decembra, vratila u Rusiju.

Gdje je sada sin guvernera Krasnojarsk, nije poznato.

Artem se ranije izjasnio nevinim po optužbama i na sudu je zatražio da ga izruče Rusiji. Rusija je također zatražila njegovo izručenje zbog sumnje na pranje novca s namjerom da mu sudi (ili da ga spasi?)

Tijekom suđenja, Artemovi odvjetnici sugerirali su da će njegovo izručenje biti usmjereno na “razmjenu zarοbljenika”, navodeći kako su SAD bile zainteresirane da od Moskve isposluju oslobađanje Paula Whelana, američkog biznismena koji je 2020. osuđen na 16 godina u Rusiji.