Skip to content

Sirijski Kurdi traže od Bidena da zaustavi napade iz Turske

Sirijska enklava koju podržavaju SAD spremna je za napade turskih snaga dok je njen vodeći zapovjednik pozvao Washington da učini više kako bi se suprotstavio prijetnji kopnene invazije, piše The Washington Post.

U intervjuu za The Washington Post, general Mazloum Kobane Abdi, vrhovni zapovjednik SDF-a i najjači saveznik Washingtona u Siriji, pozvao je zapadne saveznike da se suprotstave bilo kakvoj daljnjoj vojnoj akciji, tvrdeći da bi međunarodni pritisak mogao napraviti razliku između kopnene operacije .

“Nikome nije novost da je Erdogan mjesecima prijetio kopnenom operacijom, ali mogao bi sada pokrenuti ovu operaciju”, rekao je Mazloum, koji nosi svoje ratno ime. “Ovaj rat, ako se dogodi, nikome neće koristiti. To će utjecati na mnoge živote, bit će golemih valova raseljavanja i humanitarne krize.”

U kratkom priopćenju, Bidenova administracija pozvala je na deeskalaciju, ali nije osudila nasilje.

“Sjedinjene Države izražavaju svoju iskrenu sućut zbog gubitka civilnih života u Siriji i Turskoj”, rekao je State Department.

Dok se turski napadi nastavljaju, bilo je i paljbi ispaljenih iz Sirije na Tursku. Dijete i učitelj poginuli su, a šest osoba je ozlijeđeno u ponedjeljak kada su granate pogodile granično područje u turskoj pokrajini Gaziantep.

Mazloum je zanijekao da je SDF odgovoran za napade, rekavši da su snage samo nastojale deeskalirati situaciju. Ali u drugim javnim medijima, SDF je obećao osvetu. “Ubili su mnogo naših ljudi i mi ćemo se osvetiti”, tvitao je u ponedjeljak glasnogovornik Farhad Shami.

Shami je u srijedu ponovno objavio Bidenov tweet iz 2019., optužujući Trumpa da je napustio snage koje podržava SAD.

“Danas pod vašim predsjedanjem događa se isto”, napisao je Shami. “Naš narod i naše snage imaju pravo znati vaš stav o turskoj agresiji na naš narod.”