Skip to content

SIRUP OD ZOVE: Napravite domaci sok sa ukusom proleca (STARINSKI RECEPT)

SIRUP OD ZOVE: Napravite domaci sok sa ukusom proleca (STARINSKI RECEPT)

Zova je u punom cvatu i svakako je vreme da taj predivan miris i aromu spremimo i za naredne mesece

Za zovu kazu da je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu jer sadrzi velike kolicine flavonoida, karotena, vitamina C.
Zovini cvetovi se beru tokom suncanog vremena i to samo oni potpuno rascvetani sa zutim sladonosnim prahom. Pazite gde je berete, zagadjena mesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronadjite nezaprljani grm ove mirisne i lekovite lepotice.

Trebace vam i vece posude, kao i čiste pripremljene staklene flase sa cepovima za skladistenje. Što se tice “lajt” varijanti sa manje secera, znajte da je secer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih razmera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.

Sastojci za sirup od zove:
30 cvetova zove

3 l vode
4 dag limunske kiseline
3 limuna
3 kg šećera

Pripema: 1. Potopit cvetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške isečenim limunovima s korom. Dobro izgovorite i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata. 2. Drugi dan tečnost procrdite, dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da stoji još 24 sata, povremeno me pitajte. remont i skladištenje u staklenim flašama. Na ovaj način 3. Nakon 48 sati sa sirupom možete namazati godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

(izvor: kutaknet Foto: Pixabay)

Sidebar