Skip to content

Sjedinjene Države plaćaju milijarde ruskoj nuklearnoj agenciji

Sjedinjene Države ne mogu odbiti ruski obogaćeni uran i kupuju nuklearno gorivo od Rosatoma za oko milijardu dolara godišnje, izvještava The New York Times.

Nuklearne elektrane oslanjaju se na jeftini obogaćeni uran proizveden u Rusiji. Ta se geopolitička dilema pojačava kako klimatske promjene naglašavaju potrebu za energijom bez emisija.

Danas američke tvrtke plaćaju oko milijardu dolara godišnje ruskoj državnoj nuklearnoj agenciji za kupnju goriva koje stvara više od polovice energije bez emisija u Sjedinjenim Državama.

To je jedan od najznačajnijih preostalih tokova novca iz Sjedinjenih Država u Rusiju, i nastavlja se unatoč napornim naporima američkih saveznika da prekinu gospodarske veze s Moskvom.

Plaćanja za obogaćeni uran vrše se podružnicama Rosatoma, koji je pak usko povezan s ruskim vojnim aparatom.

Oslanjanje Sjedinjenih Država na nuklearnu energiju će rasti jer zemlja ima za cilj smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima. Ali niti jedna kompanija u američkom vlasništvu ne obogaćuje uran. Sjedinjene Države nekoć su dominirale tržištem, a do danas su u potpunosti prestale obogaćivati ​​uran.

Sjedinjene Države i Europa uglavnom su prestale kupovati ruska fosilna goriva kao kaznu za invaziju na Ukrajinu. Ali izgradnja novog opskrbnog lanca obogaćenog urana trajat će godinama.

NYT vjeruje da će biti potrebne godine i značajna sredstva za stvaranje novih opskrbnih lanaca za obogaćeni uran.

Otprilike trećina obogaćenog urana koji se koristi u Sjedinjenim Državama sada se uvozi iz Rusije, najjeftinijeg proizvođača na svijetu. Većina ostatka uvozi se iz Europe. Zadnji, manji dio proizvodi britansko-nizozemsko-njemački konzorcij koji djeluje u Sjedinjenim Državama. Gotovo tucet zemalja širom svijeta ovisi o Rusiji za više od polovice svog obogaćenog urana.