Skip to content

Sjedinjene države pokrenule zračne napade u Siriji

Sjedinjene američke države su pokrenule zračne napade u Siriji nakon što je navodno dron ubio američkog radnika. Napad i odgovor SAD-a prijete poništiti nedavne napore za deeskalaciju napetosti na širem Bliskom istoku, piše POLITICO.

U napadu drona za koji se sumnja da je iranske proizvodnje u četvrtak je ubijen američki izvođač i ranjeno pet američkih vojnika i još jedan izvođač u sjeveroistočnoj Siriji, priopćio je Pentagon.

Američke snage rekle su da su ubrzo nakon toga uzvratile “preciznim zračnim napadima” u Siriji ciljajući objekte koje koriste skupine povezane s Iranskom revolucionarnom gardom, a aktivističke skupine kažu da su ubile najmanje četiri osobe.

Napad i odgovor SAD-a prijete poništiti nedavne napore za deeskalaciju napetosti na širem Bliskom istoku, čije su suparničke sile učinile korake prema detantu posljednjih dana nakon godina previranja.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u izjavi da je američka obavještajna zajednica utvrdila da je dron iranskog porijekla, ali nije ponudio nikakve druge neposredne dokaze koji bi poduprli tu tvrdnju.

“Zračni napadi su izvedeni kao odgovor na današnji napad, kao i na niz nedavnih napada protiv koalicijskih snaga u Siriji” od strane skupina povezanih s Revolucionarnom gardom, rekao je Austin.

Do razmjene napada došlo je dok Saudijska Arabija i Iran rade na ponovnom otvaranju veleposlanstava u svojim zemljama. Kraljevstvo je također priznalo napore za ponovno otvaranje saudijskog veleposlanstva u Siriji, čijeg ratnog predsjednika Bashara Assada podupire Iran u dugom ratu njegove zemlje.

General američke vojske Michael ‘Erik’ Kurilla, šef Središnjeg zapovjedništva američke vojske, upozorio je da bi američke snage mogle izvesti dodatne udare ako bude potrebno. “Spremni smo za skalabilne opcije u slučaju bilo kakvih dodatnih iranskih napada“, rekao je Kurilla u izjavi.