Skip to content

SJEDINJENE DRŽAVE SPREMAJU NOVU ISPORUKU ORUŽJA IΖRAΕLU

Bidenova administracija priprema se poslati bombe i drugo oružje Izraelu koje bi doprinijelo njegovom vojnom arsenalu čak i dok se SAD zalaže za primirje u Gazi, izvještava The Wall Street Journal, citirajući sadašnje i bivše američke zvaničnike.

Prema izvješću, predložena pošiljka uključuje oko hiljadu svake od bombi MK-82, KMU-572, osigurače i komplete za navođenje JDAM-a kako bi streljivo bilo preciznije, a paket se procjenjuje na desetke miliona dolara.

JDAM (Joint Direct Attack Munition) Foto: military.com

Američki zvaničnik kojeg su citirale novine kaže da je prijedlog još uvijek na internoj administrativnoj reviziji i da bi se mogao promijeniti prije nego što bude poslan šefovima kongresnih odbora na odobrenje.

Izvješće također citira procjenu prijedloga američkog veleposlanstva u Jeruzalemu, u kojem se kaže da izraelska vlada traži “brzu nabavu ovih predmeta za odbranu Izraela od stalnih i novih regionalnih prijetnji”.

JDAM old foto military.com (Joint Direct Attack Munition)

Navodno se ne nalazi zabrinutost zbog ljudskih prava u vezi s dogovorom: “Izrael poduzima učinkovite mjere kako bi spriječio teška kršenja ljudskih prava i držao sigurnosne snage odgovornima koje krše ta prava. Izrael je u prošlosti bio transparentan partner u američkim istragama o optužbama za zloupotrebu odbrambenih članaka.”

U međuvremenu, izraelska zračna i kopnena ofanziva opustošila je veći dio Gaze, ubivši najmanje 28.775 ljudi, uglavnom civila, i prisilivši gotovo sve od više od 2 miliona stanovnika da napuste svoje domove.