Skip to content

Sjedinjene Države srušile kineski balon

SAD je oborio navodni kineski špijunski balon koji je prošlog tjedna letio Amerikom. Tri su zračne luke bile zatvorene, a zračni prostor zatvoren uz obalu Južne Karoline jer su američki vojni avioni gađali objekt iznad Atlantskog oceana.

Američki predsjednik Joe Biden suočio se s velikim pritiskom da ga sruši otkako se prošlog tjedna prvi put pojavio diljem SAD-a.

Biden je prvi put postao svjestan balona prošle nedjelje, 28. januara, kada je uočen iznad Aljaske. Američka vojska pratila ga je iznad kanadskog zračnog prostora i dok je ponovno ulazio u američki teritorij u utorak.

Državni tajnik Antony Blinken je rekao da je prisutnost “nadzornog” balona “neodgovoran čin”. Međutim, Kina – koja kaže da je zalutali vremenski brod – pozvala je na “hladnoglavo” rješavanje spora. Kina, koja je izrazila žaljenje zbog incidenta, rekla je u subotu da “nikada nije povrijedila teritorij i zračni prostor bilo koje suverene zemlje”.

U drugom slučaju, SAD je u petak izvijestio o drugom kineskom balonu koji je lebdio iznad Latinske Amerike.

https://twitter.com/RonWilson2454/status/1621949486942543875

Iako je Pentagon rekao da je balon “putovao na visini znatno iznad komercijalnog zračnog prometa” i da “nije predstavljao vojnu ili fizičku prijetnju ljudima na zemlji”, njegova prisutnost izazvala je bijes.

Kasno u petak, Pentagon je priopćio da je primijećen drugi kineski špijunski balon – ovaj put iznad Latinske Amerike s prijavljenim viđenjima iznad Kostarike i Venezuele.

Kina do sada nije javno komentirala najavljeni drugi balon, piše BBC.