Skip to content

Sjeverna Koreja zahtijeva od SAD-a i Južne Koreje da prekinu vojne vježbe

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je zatražila od Sjedinjenih Država i Južne Koreje da prekinu velike vojne vježbe, nazvavši ih provokacijom koja bi mogla povući “snažnije mjere praćenja” Pjongjanga, prenosi Reuters.

Situacija na Korejskom poluotoku i njegovoj okolici ponovno je ušla u fazu ozbiljnog međusobnog sukoba zbog kontinuiranih i bezobzirnih vojnih akcija Sjedinjenih Država i Južne Koreje”, navodi sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova u objavljenom priopćenju službene državne novinske agencije KCNA.

U izjavi ministarstva vanjskih poslova stoji da je Sjeverna Koreja “spremna poduzeti sve potrebne mjere za obranu svog suvereniteta, sigurnosti naroda i teritorijalnog integriteta od vanjskih vojnih prijetnji”.

Ako SAD nastavi ustrajati u teškim vojnim provokacijama, DNRK će uzeti u obzir snažnije naknadne mjere“, rečeno je, koristeći inicijale službenog imena Sjeverne Koreje.

Ako SAD ne želi nikakav ozbiljan razvoj događaja koji nije u skladu s njegovim sigurnosnim interesima, trebao bi smjesta prestati s beskorisnim i neučinkovitim ratnim vježbama. Ako ne, morat će u potpunosti preuzeti krivnju za sve posljedice.”

SAD i Južna Koreja započele su u ponedjeljak jednu od svojih najvećih kombiniranih vojnih zračnih vježbi, sa stotinama borbenih zrakoplova s ​​obje strane koji su izvodili Ιažne napade 24 sata dnevno veći dio tjedna.

Οperacija, nazvana Vigilant Storm, trajat će do petka, a uključivat će oko 240 ratnih zrakoplova koji će izvesti oko 1600 naleta, priopćilo je američko ratno zrakoplovstvo.

Washington i Seul vjeruju da bi Pjongjang mogao nastaviti s testiranjem nuklearnih bombi po prvi put od 2017. i prihvatili su strategiju “odvraćanja” Pjongjanga kroz velike vojne vježbe za koje neki sadašnji i bivši dužnosnici kažu da bi mogle pogoršati napetosti.

Sjeverna Koreja osuđuje zajedničke vježbe kao probu za invaziju i dokaz neprijateljske politike Washingtona i Seula. Ispaljivala je projektile, provodila zračne vježbe i ispaljivala topništvo u more kao odgovor na vježbe.

Kim Jong-un / Foto: Yonhap News TV