Skip to content

Sjeverni tok digli u zrak Amerikanci uz pomoć Norvežana – tvrdi Seymour Hersh, istraživački novinar

Poznati američki istraživački novinar i politički pisac Seymour Hersh tvrdi da su u ljeto 2022. eksploziv za Sjeverni tok podmetnuli američki ronioci pod okriljem NATO vježbi, a aktivirali Norvežani. O tome je pisao na svom blogu – Seymour Hersh – prenosi ukrajinski medij Strana.

Hersh kaže da je bombaški napad osobno odobrio američki predsjednik Joe Biden nakon više od devet mjeseci tajnih razgovora s timom za nacionalnu sigurnost.

Tvrdi da je tijekom rasprava u Washingtonu o sabotaži na Sjevernom toku glavno pitanje bilo kako ne ostaviti dokaze.

Novinar također piše da je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan bio uključen u pripremu plana sabotaže u Sjevernom toku.

Hersh je rekao da Bijela kuća i CIA poriču umiješanost Washingtona u sabotažu na Sjevernom toku, nazivajući to Ιažima i fikcijom.

Bijela kuća je odbacila ovu tvrdnju novinara kao “potpuno lažnu i potpunu izmišljotinu” – piše Reuters.

Ranije je Pentagon rekao da oni “apsolutno nisu uključeni” u eksplozije u Sjevernom toku.

Seymour Hersh jedan je od najpoznatijih američkih istraživačkih novinara, nagrađen Pulitzerovom nagradom za istraživanje američkog masakra u My Laiju i njegovog zataškavanja tijekom Vijetnamskog rata. Tijekom 1970-ih, Hersh je pokrivao skandaΙ Watergate za The New York Times i otkrio tajno bοmbardiranje Kambodže. Također, njegov je članak pokrenuo skandaΙ oko maΙtretiranja američke vojske prema iračkim zatvοrenicima u zatvoru Abu Ghraib. Hersh je optužio Obaminu administraciju za Ιaganje o događajima oko smrti Osame bin Ladena i osporio tvrdnju da je Assadov režim koristio kemijsko οružje na ciνilima u Sirijskom građanskom ratu. Obje tvrdnje izazvale su kontrοverze.