Skip to content

Sjevernokorejski Kim Jong Un smijenio visokog generala, poziva na ratne pripreme

Čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong Un smijenio je vrhovnog vojnog generala i pozvao je vojno vodstvo zemlje na dodatne pripreme za mogućnost rata, povećanje proizvodnje oružja i širenje vojnih vježbi, izvijestili su u četvrtak državni mediji KCNA, javlja Reuters.

Kim je to komentirao na sastanku Središnjeg vojnog povjerenstva koje je raspravljalo o planovima za protumjere za odvraćanje neprijatelja Sjeverne Koreje, koje nisu imenovali, stoji u izvješću.

Kim Jong-un također je pozvao vojsku da provodi obuku koristeći najnovije oružje i opremu zemlje kako bi svoje snage držale spremne za bitku, dok se Sjedinjene Države i Južna Koreja pripremaju za veliku kombiniranu vojnu vježbu.

SAD i Južna Koreja trebale bi održati vojne vježbe između 21. i 24. avgusta, što Sjeverna Koreja vidi kao prijetnju svojoj sigurnosti.

Osuđujući sve veće vježbe saveznika kao probe invazije, Kim ih je iskoristio kao izgovor za daljnje ubrzanje svojih demonstracija naoružanja, koje su uključivale probna ispaljivanja više od 100 projektila od početka 2022., što je dovelo do povećanja napetosti na Korejskom poluotoku

Kim Jong-un smijenio je višeg generala oružanih snaga, načelnika Glavnog stožera Parka Su-ila. Na tu dužnost imenovan je general Lee Yong-gil, koji je prethodno bio ministar obrane zemlje i vrhovni zapovjednik konvencionalnih snaga.

Prošlog je tjedna posjetio tvornice oružja gdje je pozvao na proizvodnju raketnih motora, topništva i drugog oružja.

Tijekom sastanka, Kim je naglasio da vojska mora nabaviti “moćnija sredstva za napad” kako bi ojačala svoje nuklearno odvraćanje i brže rasporedila to oružje u borbene jedinice. Pozvao je industriju streljiva u zemlji da pojača masovnu proizvodnju raznih oružja i sustava, a vojsku da aktivno provodi “stvarne ratne vježbe” kako bi probavila te sustave i poboljšala svoje sposobnosti za borbu protiv rata, rekla je KCNA.

Sjeverna Koreja trebala bi organizirati paradu milicije 9. septembra, obilježavajući 75. godišnjicu Dana osnivanja Republike. Sjeverna Koreja ima brojne paravojne skupine koje koristi za jačanje svojih vojnih snaga.