Skip to content

Skandal u Njemačkoj: Generalni direktor EWF-a sudjelovao kao izborni promatrač u Ukrajini

Generalni direktor dobavljača energije iz sjevernog Hessena, Stefan Schaller, sudjelovao je kao promatrač referenduma u Ukrajini. Iz Njemačke stižu oštre kritike.

Informativni portal t-online izvijestio je u subotu ujutro o Schallerovom boravku u Ukrajini i naveo rusku novinsku agenciju TASS kao izvor.

Schaller je za » Hessische/Niedersächsische Allgemeine « (»HNA«) potvrdio da je bio na licu mjesta kao »izborni promatrač«. List navodi da ga je pozvala Ruska građanska komora na prijedlog Ruske komunističke partije – kao i 2021. godine, kada je sudjelovao na izborima za Državnu dumu u Rusiji kao promatrač.

Schaller je potvrdio da je pratio referendum kao izborni promatrač:

Želio sam na licu mjesta steći uvid u situaciju. I zato što vjerujem da objektivna informacija nikada ne može biti pogrešna”, rekao je. Naglasio je da njegov ostanak nema nikakve veze s njegovom pozicijom generalnog direktora opskrbljivača energijom Waldeck-Frankenberger. “To je čisto privatno, uzeo sam godišnji odmor zbog toga.”

Ruska agencija Tass citira Schallera koji je rekao da je imao dug put i da još ne može izvući puno zaključaka, ali njegov prvi dojam je da je sve “jako dobro organizirano”. Narod je “oduševljen” “izborima” i žele “spriječiti nešto opasno”. “Jako se boje da će se nešto loše dogoditi i rade na tome da to spriječe”, rekao je Schaller, izvijestio je Tass, piše Spiegel.

Izvještaji ruskih medija iz rujna 2021. pokazuju da je Schaller u to vrijeme već bio na dužnosti s još dva stranca kao promatrači u ruskoj republici Komi, 1700 kilometara sjeveroistočno od Moskve . Na tada održanim izborima za Državnu dumu proglašavan je stručnjakom i pozitivno je govorio o organizaciji.

Okrug Waldeck-Frankenberg trenutno vrlo kritično razmatra putovanje generalnog direktora regionalnog dobavljača energije u Ukrajinu. Prema priopćenju iz okruga, sam posjet regiji i aktivnost praćenja referenduma u svojstvu izbornog promatrača mogli bi se protumačiti kao legitimiranje nezakonitog procesa.

Okružno vijeće starješina stoga se sastalo u subotu kako bi raspravilo tu stvar. Predstavnici povjerenstva su se velikom većinom glasova izjasnili za razrješenje dužnosti direktora o čemu će nadzorni odbor konačnu odluku donijeti u ponedjeljak. Za to su glasali svi zastupnici, osim predstavnika Kluba zastupnika AfD-a.