Skip to content

Osnovne škole u Utahu zabranjuju Bibliju zbog ‘νulgarnosti i nasilja’

SAD – Školski okrug u američkoj državi Utah uklonio je Bibliju iz osnovnih škola jer sadrži “νulgarnost i nasilje”, javlja BBC.

Ovaj potez uslijedio je nakon pritužbe roditelja da ‘Biblija kralja Jamesa’ ima materijal neprikladan za djecu.

Odluku u Utahu ovaj je tjedan donio školski okrug Davis sjeverno od Salt Lake Cityja nakon žalbe podnesene u decembru 2022. Zvaničnici kažu da su već uklonili sedam ili osam primjeraka Biblije koje su imali na svojim policama, ističući da tekst nikad nije bio dio kurikuluma učenika.

Povjerenstvo nije obrazložilo svoje obrazloženje niti koji odlomci sadrže “νulgarnost ili nasilje”.

Prema novinama Salt Lake Tribune, roditelj koji se žalio rekao je da Biblija kralja Jakova “nema ‘ozbiljne vrijednosti za maloljetnike’ jer je pοrnοgrafska prema našoj novoj definiciji”, misleći na zakon o zabrani knjiga iz 2022.

Republikanska vlada Utaha donijela je zakon 2022. kojim se zabranjuju “pοrnοgrafske ili nepristojne” knjige u školama, a većina knjiga koje su dosad bile zabranjene odnosi se na teme poput seksualne orijentacije i identiteta. Zabrana Biblije dolazi usred većih nastojanja američkih konzervativaca u saveznim državama da zabrane učenja o kontroverznim temama kao što su LGΒΤ prava i rasni identitet.

Zakonodavac države Utah koji je napisao zakon iz 2022. prethodno je odbacio zahtjev za uklanjanje Biblije kao “izrugivanje”, ali je ovaj tjedan promijenio smjer nakon što ju je nazvao “izazovnim štivom” za mlađu djecu.

Tradicionalno, u Americi se Biblija najbolje uči i najbolje razumije u kući, oko ognjišta, kao obitelj, napisao je Ken Ivory na Facebooku.

Presudom okruga utvrđeno je da sadržaj Biblije ne krši zakon iz 2022., ali uključuje “νulgarnost ili nasilje koje nije prikladno za mlađe učenike”. Povjerenstvo nije obrazložilo koji odlomci u Bibliji imaju takav sadržaj.

Distrikt nije prvi u SAD-u koji je maknuo Bibliju sa svojih polica.

Teksaški školski okrug prošle je godine povukao Bibliju s polica knjižnice nakon pritužbi članova javnosti koji se protive nastojanjima konzervativaca da zabrane neke knjige.

Prošlog su mjeseca učenici u Kansasu zatražili da se Biblija ukloni iz njihove školske biblioteke.