Skip to content

Skoro 100 “Leoparda” stoji na otvorenom u Italiji, jer je Švicarska blokirala njihov transfer u Ukrajinu

U talijanskoj općini Gorizia u jednom od skladišta na otvorenom je parkirano i prekriveno ceradom 95 tenkova Leopard 1. Teška oklopna vozila mogla su biti prebačena u Ukrajinu, ali je Švicarska tu mogućnost blokirala, javlja RSI.

U materijalu se navodi da je švicarska kompanija RUAG, specijalizirana za odbrambenu industriju, kupila tenkove 2016. u Italiji. Tada ih se Rim želio riješiti, jer ih je smatrao zastarjelima.

“Savezna kompanija kupila ih je stotinu. Ležali su neiskorišteni godinama. Nisu bili rastavljeni – kako bi se ponovno upotrijebile komponente – i nisu restaurirani kako bi se doveli u radno stanje”, – navodi se u publikaciji.

RSI je uspio doći do videa Leoparda, no cerada koja pokriva tenkove ne dopušta procjenu radi li se o zahrđalom starom željezu ili vozilima spremnim za borbu.

“Mogu se vidjeti gusjenična vozila koja u nekim slučajevima izgledaju u dobrom radnom stanju. U drugima se pojavljuju znakovi starenja i naslaga. Nemoguće je tačno utvrditi stepen učinkovitosti uređaja i oružja”, javljaju novinari.

List dodaje da su Njemačka, Nizozemska i Danska željele kupiti te tenkove u Švicarskoj kako bi ih poslali u Kijev, a ugovor je već bio potpisan.

“RUAG bi ih prodao Rheinmetallu uz odobrenje vlade u Bernu, ali to se nikada nije dogodilo. Krajem juna – u ime zaštite neutralnosti – Savezno vijeće odbilo je zahtjev za ponovni izvoz, smatrajući ih vojnim materijalom”, zaključuje se u članku.