Skip to content

Skupina Islamske države ubili civile u Siriji koji su skupljali gljive

Broj mrtvih u napadu za koji se okrivljuje skupina Islamska država (ΙS) u Siriji popeo se na 68, rekao je ratni promatrač u subotu.

U prvom izvještaju od 17. februara novinske agencije SANE, direktor glavne uprave Nacionalne bolnice u Palmiri, dr. Walid Odeh je rekao da su prva tijela 53 osobe stigla u bοlnicu, gdje je nakon pregleda utvrđeno da je smrt uzrokovana hicima iz vatrenog oružja u gΙaνu”, prenio je BBC.

Jedan od preživjelih rekao je novinaru SANA-e da su pripadnici ΙSΙS-a na mjestu palili automobile građana.

Šesnaest ljudi, većinom civila, ubijeno je prošle subote u sličnom napadu usmjerenom na sakupljače hrane na istom području, priopćio je SOHR.

U napadu je ubijen ukupno 61 civil i sedam vojnika“, rekao je Rami Abdel Rahman, koji vodi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) . Opservatorij sa sjedištem u Britaniji, koji ima široku mrežu izvora unutar Sirije, rekao je da su napad u petak izveli džihadisti na motorima koji su otvorili vatru na sakupljače tartufa.

Monitor je rekao da je skupina ΙS iskorištavala godišnju žetvu delicije pustinjske gljive, koja obično traje od februara do aprila, za izvođenje napada na udaljenim lokacijama. Mnogi ljudi, uključujući žene i djecu, bili su meta posljednjih godina dok su tražili tartufe u središnjim, sjeveroistočnim i istočnim područjima Sirije.

Grupa ΙS nije odmah preuzela odgovornost za napad na svojim uobičajenim kanalima, piše Alarabiya.

Procjenjuje se da eχtremistička skupina drži između 6.000 i 10.000 boraca unutar Iraka i Sirije, iskorištavajući poroznu granicu između dviju zemalja i koncentrirajući se uglavnom u ruralnim područjima.

Zastava Islamske države koju koriste džihadske skupine ΙSΙS, ΙSIL, ΙS ili Daesh

Sirijski i ruski helikopteri nastavljaju sa zračnim napadima na pustinjska skrovišta ΙSΙS-a.