Skip to content

SLOVAČKA JE ZVANIČNO prekinula svu vojnu pomoć Ukrajini

  • Novi slovački premijer, Robert Fico, rekao je da njegova trostranačka koalicijska vlada prekida vojnu pomoć svom istočnom susjedu Ukrajini, ispunjavajući jedno od svojih središnjih obećanja u kampanji.

Fico je rekao zastupnicima u četvrtak prije odlaska na summit čelnika EU u Bruxelles da Slovačka “više neće isporučivati ​​oružje Ukrajini”, ali će nastaviti slati samo humanitarnu pomoć svom susjedu.

“Trenutačni prekid vojnih operacija je najbolje rješenje koje imamo za Ukrajinu. EU bi se trebala promijeniti iz dobavljača oružja u mirotvorca”, rekao je novi premijer, javlja Guardian.

Također je rekao da “neće glasati ni za kakve sankcije Rusiji osim ako ne vidimo analize njihovog utjecaja na Slovačku. Ako će postojati takve sankcije koje će nam naškoditi, kao što većina sankcija ima, ne vidim razloga da ih podržim.”

Slovačka je BILA čvrst pristaša Kijeva, donirajući streljivo i oružje svojoj floti borbenih aviona MiG-29 iz sovjetske ere, te otvarajući svoje granice za izbjeglice koje bježe od rata.

Prethodna privremena vlada suspendirala je vojnu pomoć ranije ovog mjeseca nakon što je Ficova stranka Smer-SD pobijedila na izborima uz obećanje da će zaustaviti daljnje isporuke, protiviti se sankcijama Moskvi i blokirati potencijalno članstvo Ukrajine u NATO-u.