Skip to content

Slovački premijer: Ako ne dobijemo milijarde eura potpore iz Bruxellesa, povećanje cijena će “ubiti naše gospodarstvo”

Povećani troškovi električne energije ostavljaju slovačko gospodarstvo u opasnosti od “kolapsa”, rekao je premijer Eduard Heger za Financial Times, prenosi POLITICO.

U intervjuu objavljenom u srijedu, slovački je čelnik rekao da će ogromno povećanje cijena nakon ruske invazije na Ukrajinu “ubiti naše gospodarstvo” ako Bratislava ne dobije milijarde eura potpore iz Bruxellesa.

Heger je dodao da će biti prisiljen nacionalizirati opskrbu električnom energijom u zemlji ako potpora izostane. Njegovi komentari dosad su najoštrije upozorenje jednog čelnika EU-a o učincima globalne energetske krize.

Početkom ove godine, najveći slovački dobavljač energije prodao je višak električne energije trgovcima energijom. Ti trgovci sada prodaju ugovore natrag u Slovačku po tržišnim cijenama koje su oko pet puta veće.

Slovaci kupuju za 500 eura ono što su prodali za 100 eura“, rekao je Heger, dodajući da iz tog razloga plan Europske komisije o porezu na iznenadni prihod od 140 milijardi eura na generatore električne energije u bloku neće funkcionirati u Slovačkoj.

“Ako želimo imati iznenadni porez, on mora biti europski, s dobitkom ravnomjerno raspoređenom u cijelom bloku”, rekao je.

Heger je rekao da bi prihod od EU poreza na nepredviđenu dobit trebao biti ravnomjerno raspoređen po cijeloj EU, što bi Slovačkoj neto donijelo oko 1,5 milijardi eura. Također želi da Bruxelles oslobodi 5 milijardi eura neiskorištenih fondova za regionalni razvoj koji se mogu koristiti za smanjenje računa za energiju za poslovanje.

U suprotnom (slovačke tvrtke) će se zatvoriti i zapravo bi mogle urušiti cijelo gospodarstvo”, rekao je Heger.

Ako mu Bruxelles ne priskoči u pomoć, “onda ćemo morati zadržati ovu struju za naše tvrtke i naša kućanstva (kako) ne bi kolabirali”, rekao je. “Ne želimo to učiniti, ali ako ne bude druge pomoći, bit ćemo prisiljeni na ovo rješenje.”

Eduard Heger – Foto: Twitter