Skip to content

Ruski pilot koji je ukrao helikopter i prebjegao u Ukrajinu nađen mrtav u Španiji?

  • Maksim Kuzminov je navodno mrtav. Ubijen je u Španiji sa 12 metaka i pregažen kolima.

Za one koji ne znaju, Maksim Kuzminov je ruski pilot koji je oteo helikopter za Ukrajinu, a sada je navodno pronađen mrtav u Španiji. Kuzminov je ranije rekao da je još dok je služio na Dalekom istoku kontaktirao ukrajinsku obavještajnu službu, javlja strana.ua.

Maksim Kuzminov

Predstavnik ukrajinskog GUR-a Andrej Jusov potvrdio je smrt Kuzminova, no španjolska policija želi dodatno da istraži u slučaju da dokumenti nisu bili lažni.

“Civilna garda nastavlja otkrivati ​​identitet ubijenog čovjeka, budući da bi dokumenti koji su kod njega pronađeni mogli biti lažni”, izvještava agencija Evropa Press.

Leš je u vikend naselju otkrio jedan od lokalnih stanovnika oko pet sati navečer. Ubrzo nakon toga, istražitelji su saznali za zapaljeni automobil u susjednom gradu El Campello, gdje je navodni ubojica možda pobjegao.

Prema španjolskim medijima, Kuzminov je upucan 12 puta, a zatim je pregažen automobilom. Tijelo je pronađeno u vikend naselju 13. februara u gradu La Villajoyosa u pokrajini Alicante.

Prema medijskim izvješćima, Kuzminov je u posljednje vrijeme imao problema s alkoholom i drogama.

Pozvao bivšu da ga posjeti

Ukrajinski mediji, pozivajući se na Glavnu obavještajnu upravu, pišu da je pilot Kuzminov ubijen nakon što je pozvao bivšu suprugu da ga posjeti.

“Možemo potvrditi činjenicu smrti”, rekao je predstavnik GUR-a Andrej Jusov i potvrdio da je ruski pilot Maksim Kuzminov pronađen mrtav u Španjolskoj.

“Odlučio se preseliti u Španjolsku umjesto da bude ovdje u Ukrajini. Koliko znamo: pozvao je svoju bivšu k sebi i pronađen je ustrijeljen”, izvijestio je GUR.

Postoji niz nedosljednosti u izvješćima o ubojstvu Maxima Kuzminova.

Španjolski mediji pišu da je ’33-godišnji Ukrajinac’ pronađen mrtav. Rus Kuzminov imao je 28 godina.

Taj medij, koji je naveo da je preminuli Kuzminov, nema vlastitu web stranicu, već samo račune u X-u i Telegramu.

Također je navedeno da službenici za provođenje zakona razmatraju verziju ukrajinskog traga – navodno je Ukrajina uklonila “nezgodnog svjedoka”. Druge verzije nisu navedene.

Uzgred, niz ruskih javnih stranica sugerira da bi informacije o ubojstvu Kuzminova mogle biti “natrpavanje” ukrajinskih specijalnih službi kako bi se osigurala njegova sigurnost – da ga proglase mrtvim, daju mu nove dokumente i, eventualno, plastičnu operaciju .

Iako, uzimajući u obzir činjenicu da se to dogodilo u Španjolskoj, a ne u Ukrajini, i da se, očito, ubojstvo osobe stvarno dogodilo, ova specijalna operacija izgleda prilično složena i višefazna za izvođenje.

Podsjetimo, 28-godišnji pilot služio je u 319. zasebnoj helikopterskoj pukovniji vojne jedinice 13984 u Primorskom kraju Rusije.

Teleton je emitirao video u kojem Kuzminov govori da je još dok je služio na Dalekom istoku kontaktirao ukrajinsku obavještajnu službu i, kada se našao u zoni borbenih dejstava, odletio u Ukrajinu na maloj visini u radio tišini.