Skip to content

PRIČA SRPKINJE O ŽIVOTU U ŠVICARSKOJ: Zbog ručka završila na sudu

Srna Zagorac iz Novog Sada, udata za Mijata, koja je jedno vrijeme živjela na relaciji Srbija – Švicarska, riješila je da se vrati u rodnu zemlju, a razloge je iznijela svojevremeno u svojoj ispovijesti za medije.

Prema riječima Srne, realnost je tamo potpuno drugačija. Kako uvjerava, blagostanje koje vlada u Švicarskoj samo je prividno pošto se sve vrti oko novca odnosno plaćanja poreza, a ono što naročito nervira sve Srbe koji žive tamo, jeste to što komšije prate svaki korak, pa ako uradite nešto što nije po propisu, u roku od nekoliko minuta na vaša vrata kuca policija.

Okidač da definitivno traži od supruga da se vrate u rodnu zemlju bila je bezdušnost najbližih komšija koju je osjetila na vlastitoj koži.

Naime, komšija Švicarac je prijavio bračni par Zagorac da kuhaju ručak u servisu za automobile, što je prema njihovom zakonu strogo kažnjivo.

– Moj suprug drži servis za popravku automobila, a ja sam kao prava supruga odlučila da mu na posao donesem ručak. Međutim, ubrzo se na vratima pojavilo pet policajaca koji su došli da nam pišu kaznu, optužujući me da radim na crno kao kuharica. Iako smo im objasnili da smo samo željeli da podgrijemo ručak, završili smo na sudu, pa sad moramo da dokazujemo da je to u Srbiji normalno i da nismo imali lošu namjeru – kaže Srna, koja ističe da je to samo jedna u nizu nevjerovatnih situacija koje je svojevremeno doživjela u Švajcarskoj.

Naime, komšije će vas prijaviti ako sami popravljate kvarove u kući, jer time po švicarskom zakonu isključivo mora da se bavi majstor kojeg morate debelo da platite. U suprotnom, i po ovom osnovu ćete biti optuženi da radite na crno.

– Ovo je zaista policijska zemlja, u kojoj se sve vrti oko para i poreza. Jednostavno, šta god radio, porez moraš da platiš, pa čak i kad držiš kućnog ljubimca.

Ovdje rijetko ko ima svoju kuću budući da su sve pod hipotekom. Ako se razbolite, umrijet ćete na ulici ukoliko nemate osiguranje ili para za liječenje. Oni nemaju emocije, zbog čega je život u Švicarskoj obična farsa – kaže Srna, prenosi Kurir.rs.

Kako se završio epilog na sudu nije poznato.