Skip to content

Spaljena crkva tokom protesta u Čileu: Glavni grad ostao bez kulturnog dobra

Hiljade ljudi okupilo se na ulicama na prvu godišnjicu protesta protiv konzervativne vlade, prenosi RT.

Fotografije i video zapisi objavljeni na društvenim mrežama pokazuju kako se ruši toranj Parroquia de la Asuncion, jedne od najstarijih crkava u Santiago de Chileu. Druge pokazuju Iglesiu de San Francisco de Borja, koju policija obično koristi za ceremonije, zahvaćenu plamenom.

Santiago church collapses following fire

Church goes up in flames & COLLAPSES as Chile anniversary rallies escalate into clashes and lootingDETAILS:https://on.rt.com/assi

Posted by RT on Monday, 19 October 2020

Protesti su počeli mirno na Plazi Italia, poznatoj i kao Plaza de la Dignidad, no ubrzo su postali nasilni uprkos policijskoj prisutnosti.
Dok su vatrogasci, pa čak i neki od prosvjednika pokušali spasiti Iglesiju de la Asunción, njen se toranj na kraju srušio.

“Oni koji provode ova nedjela ne žele da Čileanci rješavaju naše probleme demokratskim sredstvima”, rekao je kasno u nedjelju ministar unutarnjih poslova Victor Perez, pohvalivši mirne prosvjednike, ali obećavši da će izgrednike i vandale izvesti pred lice pravde.

Perez je pozvao Čileance da umjesto toga izraze svoje pritužbe na nacionalnom referendumu 25. listopada, koji će glasače pitati treba li ustav zamijeniti i, ako da, kako treba izraditi novu povelju.

Sadašnji ustav, na snazi ​​od 1980. godine, a donijela ga je bivša vojna hunta Augusta Pinocheta, tijekom proteklih je godina više puta mijenjan.

Međutim, ne utvrđuje odgovornost države za pružanje obrazovanja i zdravstvene zaštite – dva zahtjeva koja su postavili milioni Čileanaca koji su ponovo izašli na ulice poslije nekoliko mjeseci blokade zbog koronavirusa.

Vlasti procjenjuju da se na protestu u nedjelju okupilo najviše 25.000 ljudi, mnogo manje nego prije godinu dana, kada je uveden policijski čas, a vojska je patrolirala ulicama prvi put od vladavine Pinocheta.