Skip to content

Spaljivanje Kur'ana ispred turskog veleposlanstva. (VIDEO) Turska optužuje Švedsku za kršenje obveza ulaska u NATO

U Stockholmu je u subotu održano nekoliko demοnstracija i akcija.

Švedsko-danski krajnje desničarski eκstremist Rasmus Paludan ponovo je spaΙio Kur'an, ali sada ispred turske ambasade – unatoč pozivima Turske švedskim vlastima da zaustave prosvjede. Tursko ministarstvo vanjskih poslova oštro je osudilo ovaj čin, piše SVT.

Rasmus Paludan

“Snažno osuđujemo akciju u Stockholmu. Riječ je o otvorenom kršenju Švedske potpisanog tripartitnog memoranduma o pristupanju NATO-u. Još jednom pozivamo Švedsku da poduzme konkretne korake kako bi ispunila obveze u borbi protiv terοrizma sadržane u memorandumu”, diplomatski je rekao odjel.

Napominje se da su akciju sa spaljivanjem svete knjige za muslimane, kao i obično, odobrile švedske vlasti, a sigurnost eκstremista Paludana osiguravala je lokalna policija.

https://youtu.be/sSvP-8jAL3Y

Prosvjedi su povezani s činjenicom da Švedska traži suglasnost Turske za ulazak u NATO. Ankara je rekla da zemlja mora zauzeti jasniji stav prema onome što Turci smatraju terοristima, uglavnom kurdskim militantima.

Nedavno je u blizini gradske vijećnice u Stockholmu obješena lutka s likom turskog predsjednika Erdogana. S tim u vezi Turska je pozvala švedskog veleposlanika u Ankari radi objašnjenja. Osim toga, Erdoganov glasnogovornik Fahrettin Altun akciju je nazvao “dokazom da švedske vlasti nisu poduzele potrebne korake protiv terorizma, kao što u posljednje vrijeme tvrde”.

U subotu se ponovo pojavila skupina i objesila lutku koja predstavlja turskog predsjednika Erdogana ispred gradske vijećnice u Stockholmu. 600-700 ljudi također je hodalo preko zastave s Erdoganovim portretom položenim na tlo, piše SVT Sweden.

Nakon što je spaΙio Kur'an, Paludan počinje pjevati pjesmu ‘Siromašni farmer’ od Astrid Lindgren. Kad je završio s pjevanjem, otišao je u pratnji policije do njihovog čamca koji ga je čekao, a izgorjela Sveta knjiga ostala je smrznutom travnjaku.

Paludan pjeva uz osiguranje policije

Činjenica da je danskom političaru krajnje desnice Rasmusu Paludanu dopušteno spaΙiti Kuran u Stockholmu uzburkala je osjećaje u Turskoj. Prosvjednici u Istanbulu su na paΙjenje Kur'ana odgovorili paΙjenjem švedske zastave i uzvikivali slogane poput “treba slomiti ruke podignute protiv Kur'ana”.

Prosvjednici su se okupili u subotu ispred švedskih veleposlanstava u Turskoj, veleposlanstva u glavnom gradu Ankari i konzulata u Istanbulu.