Skip to content

Spasić o nestanku male Danke (2): “Mislim da u roditeljima leži ključ nečega što će policija otvoriti”

Dvogodišnja devojčica Danka Ilić, nestala je u utorak oko 13 časova dok se igrala sa majkom i bratom u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Njen nestanak izazvao je paniku i zabrinutost u zajednici, jer ni poslije skoro 48 sati od nestanka, djevojčica nije pronađena.

Policijske ekipe okružile su kuću porodice Ilić u Banjskom polju, dok je ispred nje stigao i bager. Nekoliko policajaca u ovim trenucima iskopava zemlju pokraj mjesta gdje je nestala djevojčica prije tačno dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag.

Raščišćava se imanje koje je prepuno drvlja i šiblja.

Ovako izgleda kuća, tačnije pojata, gdje je nestala mala Danka. FOTO: MILAN ILIĆ / RINGIER

Telegraf je objavio fotografije kako policija nešto kopa. Sve to u cilju pronalaska materijalnih dokaza koji će pomoći u pronalasku Danke.

Sada kada je policija uzela u operativnu obradu porodicu, provjerava se kakav je njihov porodični život, gdje su išli, šta rade, kako paze djecu, razgovara se sa Centrom za socijalni rad, sa svima se razgovara.

S obzirom da je njen telefon uzet na vještačenje, iz baznih stanica će se ustanoviti sa kim je sve komunicirala. Policija u potpunosti pokriva ovaj dio i pokazala je jednu spretnost. Oseća se jedna jačina i sila koja je krenula u taj zahvat.

Majka ne može na poligraf jer je trudna

– Po zakonu ona ne smije da ide na poligraf iz zdravstvenih razloga, ali zbog toga postoji operativno ispitivanje. Policija je u ovom slučaju nemilosrdna, to znači da kao buldožeri moraju da rade, da bi se došlo do podataka. Policija sada ima mnogo veći kapacitet i imaju veliku želju, ja negdje računam da će danas ili sutra, slučaj biti razriješen u svakom slučaju, ali moramo da ostavimo da vidimo kako će istraga ići – kaže Božidar Spasić i objašnjava da u ovom slučaju policija nema empatiju ni prema kome, pa ni prema roditeljima:

Nema tu pardona. Bez diskusije je ako im se zatraži poligraf. O poligrafu se odlučuje onog momenta kada vi imate jednu priču oca u koju posumnjate. Kao što je u ovom slučaju, kako se otac stvorio u roku od deset minuta kako ga je žena zvala i rekla da im je dijete nestalo. Provjerava se gdje je bio, da li je ta brzina dovoljna da stigne od mjesta u kom je bio. Ovdje niko nije osumnjičen, ali morate da utvrdite podatke, jer može da se desi da su roditelji bili lokatori, a da to nisu ni znali, da je planirano da se dijete otme. Dijete je fiksirano još tamo gdje žive, ali je jednostavno praćeno gdje se kreću, a majka im je stvorila izvanrednu mogućnost dovodeći djecu u ovaj krš, napušteno mjesto gdje se nalaze stare mašine za veš i ostalo, dovela je djecu tu da se istrče. Pored toliko divnih parkova – kaže bivši obavještajac i dodaje da je njemu mnogo stvari sumnjivo u ovom slučaju.

– Volio bih da je tačna moja pretpostavka i da se dijete nalazi u nekom stanu u Boru, jer otmičar, ako se uplaši, on neće ubiti dijete, već će ga izbaciti na ulicu – kaže Božidar Spasić koji sumnja u izjavu majke:

Majka je dala informaciju, koja je po meni bila apsolutno pokolebljiva, ali policija ne smije da se na to osloni. Izjava da je dijete nestalo dok je otišla da joj da vodu, baš joj verujemo. Ono što me čudi je činjenica da je otac imao dovoljno vremena da se bavi Fejsbukom gde ostavlja poruke, jer je on bio pod policijskom prismotrom, upravo zbog bezbjednosti, ne zbog krivice. Nikoga ne smijete da osudite sada, dok policija detaljno to ne ispita. Mislim da u roditeljima leži ključ nečega što će policija otvoriti. Policija je u ovom slučaju odlično uradila i ja vjerujem da će se slučaj razriješiti vrlo brzo, tokom ove nedjelje. Sve imate, samo nemate dijete, ali neko zna nešto. Ne može, dala sam vodu, a ona je nestala, nešto tu meni ne štima. Policija ima sasvim dovoljno informacija, siguran sam – zaključio je Božidar Spasić u emisiji “Uranak na televiziji K1., piše Telegraf.

12:20 Kako doznaju Večernje novosti, u tijeku je raščišćavanje cijele kuće uz pomoć teške mehanizacije. Kuća je u trošnom stanju, puna starih stvari i otpada, kao da ju nitko nije posjećivao godinama.

11:35 Kako javlja novinar Kurira iz Banjskog Polja, svi su u pripravnosti, počelo je krčenje šume i dijela prilaza trošnoj vikendici. Provjeravaju se još jednom šahtovi, jame i kanali u potrazi za nestalom Dankom.

FOTO: MILAN ILIĆ / RINGIER

Zasad nije poznato zašto se bagerom želi raščistiti prilaz. Novinari Kurira su na prilazu same vikendice zatekli ljude koji rade na raščišćavanju prostora.

– Čudno je trenutno sve, vjerojatno se na sve sumnja, pogotovo što je majka djevojčice pokazala čudno ponašanje kada se sve zbilo. Kada su pozvali policiju, izjavila je da je ušla u kuću kako bi dala drugom djetetu vodu, tvrdi da se okrenula na dvije minute i djevojčice nije bilo. Međutim, kada je policija pokušala ući u kuću, navodno je bila zaključana. I to je na neki način probudilo sumnju, pogotovo što se znalo da u vikendici dugo nitko nije boravio, niti postoje uvjeti za život – rekao je izvor za Kurir.

Teren na kom je nestala mala Danka

U blizini terena na kom je nestala mala Danka nalazi se šuma, a prema nezvaničnim informacijama, upravo na tom dijelu vidio ju je jedan čovjek. Riječ je o prigradskom naselju koje je poprilično naseljeno, sa dosta stambenih objekata, kuća i zgrada. Međutim, iznad naselja put vodi ka šumi iznad koje je policija podigla dron i pretražuje teren termovizijskim kamerama.

Roditelji nestale Danke Ilić odvedeni su u policiju danas u toku dana kako bi se nastavilo saslušanje koje je počelo jučer u policijskoj stanici u Boru. Policija provjerava privatni život i kontakte članove porodice nestale Danke Ilić. Ne isključuju ni jednu mogućnost dok se sve detaljno ne ispita – kaže izvor “Blica”.