Skip to content

Splićanka se požalila na cijenu kafe u Pragu, ali…

Proteklih dana mediji pišu kako su na Jadranu cijene astronomske, a posebice se to govori za kafu gdje nerijetko pišu da je tri, četiri eura.

“Poštovani, evo vam primjer za objaviti. Dvije kave u Pragu sam platila 15 eura. Obzirom kako se žale da su u Hrvatskoj cijene visoke, evo vam primjer iz Češke”, napisala je Splićanka i priložila račun.

Splićanka je, prema računu, popila kafu od skoro 5 eura i ‘Flat white’ napitak, nešto poput latte-a, za oko 8 eura.

No, zaboravila je napomenuti da je posjetila kuću “Zlatnog jednoroga”, sudeći prema onome što piše na računu, piće je popila u profinjenom restoranu koji se danas zove “White horse” (Bijeli konj).

KUĆA ZLATNOG JEDNOROGA, RESTORAN WHITE HORSE, PRAG.

Kuća u čijim se podrumima nalazi restoran smatra se jednom od najstarijih, sa svojim romaničkim podrumima iz 12. vijeka.

Godine 1496. kuća je doživjela opsežnu i skupu rekonstrukciju, tokom koje je portal sa ljiljanima i prolaz sa prekrasnim rebrastim svodom izgradio poznati arhitekta tog vremena – Matyas Rejsek. Ovaj uticajni arhitekta iz gotičkog perioda ugradio je rebra u vrh kamena ukrasnim lišćem, od kojih je jedan nosio simbol jednoroga, a drugi uključuje autoportret samog arhitekte (koji se i danas može vidjeti), a također i natpis iz 1496.

KUĆA ZLATNOG JEDNOROGA, RESTORAN WHITE HORSE, PRAG.

Današnja fasada i sadašnji izgled kuće stekli su kasnobaroknom rekonstrukcijom, koja se odvijala 1712 – 1717. godine, a potom i kasnije 1731. godine prema projektu F.M. Kanka.

Od ovog datuma kuća nosi i svoje drugo ime Bily Konicek (Bijeli konj). Pretpostavlja se da su stepeništa u kući, koja se i danas koriste, napravljena tokom ovih rekonstrukcija.

KUĆA ZLATNOG JEDNOROGA, RESTORAN WHITE HORSE, PRAG.

U procesu prisjećanja istorije kuće ne smije se zaboraviti spomenuti još neke od njenih poznatih stanara, kao što su Karel Havlicek Borovský koji je u ovoj kući živio 1838. godine i Bedrich Smetana, koji je 1848. godine osnovao muzičku školu u prostorijama u okviru ove kuće.

POGLED IZ BAŠTE / KUĆA ZLATNOG JEDNOROGA, RESTORAN WHITE HORSE, PRAG.

Prilikom rekonstrukcije ovih prostorija, koje su ranije služile kao muzički klub, obavljena su brojna arheološka i arhitektonska istraživanja, tokom kojih je otkriven istorijat kuće.

Do danas se može vidjeti kaldrma, tipična za građevine iz srednjeg vijeka, kao i razne kutije u zidu, čija funkcija do danas nije otkrivena. U jednoj od prostorija arheološkim istraživanjem otkriven je torzo tajne sobe, ali ono što krije, kao i ostale dvije susjedne zgrade, ostala je tajna.

S toga mislimo da, popiti kafu za 5 eura u ovakvom ambijentu nije nimalo skupo.