Skip to content

Ukrajina uzima značajne žrtve i sporo napreduje prema ruskoj glavnoj liniji odbrane

Ukrajina uzima značajne žrtve i sporo napreduje prema ruskoj glavnoj liniji odbrane, priznali su zapadni zvaničnici u jednoj od prvih zapadnih procjena ukrajinske kontraofanzive pokrenute 4. juna, piše Patrick Wintour za The Guardian.

Mračan ton zvaničnika bio je jasno osmišljen da smanji očekivanja transformativnog proboja. Međutim, oni su ipak insistirali da kontraofanziva “ide u pravom smjeru” i da gubici nisu bili neočekivani.

Rekli su da je kontraofanziva još uvijek bila u svojim ranim danima i da je uključivala oblik ratovanja kakav nije viđen decenijama, jer su ukrajinske snage primorane da grade jednostruke linije oklopnih vozila kroz mine koje idu prema glavnoj ruskoj odbrani koja u nekim slučajevima može biti i do 20 km daleko, piše publikacija.

Ranjivost klasičnih pojedinačnih linija kroz minska polja čini ukrajinsko oružje veoma ranjivim na napade, rekli su zvaničnici koji su negirali da je Ukrajina izgubila čak 120 oklopnih vozila – cifra koju je rekla Moskva.

Jedan zvaničnik je rekao: ‘Ruski manevar i pristup odbrane pokazuju se kao izazov za Ukrajinu i skupim za napadačke snage, stoga je napredovanje u ovom trenutku sporo’.

Zvaničnici su sugerisali da će vjerovatno biti “mljevenja skupog ratovanja vjerovatno još mnogo mjeseci.”

Ovo je nevjerovatno teško. Oni idu protiv dobro pripremljene linije za koju su Rusi imali mjesece da se pripreme. Rusija je generalno postavila dobru odbranu sa svojih dobro pripremljenih pozicija i vraćanja na taktičke linije. Dok nanose gubitke Rusima, oni nisu značajni jer Rusi biraju vrijeme za povlačenje na sličan način kao što su se Ukrajinci branili od ruskih vozila. Ideja da će se Rusi samo istopiti, a Ukrajinci proći pravo kroz svoju odbrambenu liniju, je bila u najluđim snovima ljudi. U ovom sukobu prednost je uvijek bila na strani defanzivca.”

Zvaničnici su rekli da možda neće biti jasno čak tri mjeseca da li se ofanziva može okarakterizirati kao uspješna.

Većina oštećenih vozila je pogođena minama. Kako Ukrajinci napreduju, tako su sve više izloženi napadima dronova. Umanjili su sugestije da će ovaj napad vjerovatno dati Ukrajini taktičku prednost već u septembru, i tako joj dati prostor da ponovo otvori razgovore sa Vladimirom Putinom. ‘Daleko smo od toga da Ukrajina bude u poziciji da ponovo otvori pregovore’, rekli su zvaničnici.

Spor napredak će vjerovatno dovesti do većeg pritiska na Zapad da signalizira Putinu da su spremni za duge staze i da neće tretirati kontraofanzivu kao jedini pokušaj Ukrajine da povrati svoju teritoriju. Ukrajina se dugo plašila da bi podrška zapada mogla pasti ako nabavka zapadnog oružja ne da rane opipljive rezultate.

Ipak, danas je Jens Stoltenberg, glavni sekretar NATO-a, rekao da članice saveza moraju osigurati da Ukrajina nastavi dobivati ​​dovoljno oružja za nastavak svoje protuofanzive.

“Najočitija stvar je osigurati da imaju oružje, zalihe, održavanje kako bi nastavili provoditi ofanzivu. Bit će žrtava, također, kada je riječ o modernoj NATO opremi. Nitko nije očekivao da će biti nula žrtava. Stvarnost ovoga je žestoka, žestoka borba”, rekao je Stoltenberg novinarima.

Zvaničnici su također sugerirali da je Putin možda uzeo serum istine prije nego što se jučer sastao s vojnim dopisnicima gdje je rekao da je Rusija također trpjela ozbiljne gubitke tenkova i probleme sa svojom vojnom industrijskom bazom.