Skip to content

Sprema se ruski prodor do rijeke Oskol? Hoće li uspjeti formirati južna kliješta za Kupjansk?

Na Kupjanskom pravcu u Harkovskoj oblasti sprema se “kriza slična proboju kod Ocheretina” Ruske Federacije, o tome je na Facebooku pisao ukrajinski vojni stručnjak Konstantin Mašovec komentirajući nedavno napredovanje ruskih snaga u području sela Pishchane, jugoistočno od Kupjanska, piše Strana.

Mašovec je rekao da im je ostalo još samo nešto oko deset kilometara do rijeke Oskol, “u ravnoj liniji”, do koje Rusi pokušavaju doći.

Drugi ukrajinski vojni dopisnik Bogdan Mirošnikov vjeruje da “napredovanje u području Pishchana ne znači samo opasan ulazak u operativni prostor prema Oskolu, već i formiranje južnih kliješta za Kupjansk.”

U međuvremenu, ukrajinski Glavni stožer objavio je ujutro da su ukrajinske oružane snage u području Pishchana odbile ruske napade, ne spominjući rezultat tih akcija.

  • S druge strane, ruski vojni telegram kanali pišu o napredovanju ruskih trupa u tom smjeru.

Danas je ukrajinski resurs Deep State saopštio da su Rusi napredovali do autoceste Pokrovsk-Konstantinovka u Donbasu. Prema publikaciji, Rusi su se približili selu Vozdviženka, koje pokriva autocestu (odatle ima oko pet kilometara do ove ceste).

  • Ruska Federacija također ima napredovanje duž bokova u ovom području.

Generalno, nedavno su ruske trupe aktivno napredovale na rubu ukrajinske odbrane u području Gorlovke – prema Toretsku i New Yorku. Ranije su Rusi zauzeli sela Sokol i Voskhod u Pokrovskom smjeru.

Ukrajinska interaktivna mapa – Yasnobrodivka
  • Danas je Rusko ministarstvo odbrane objavilo da su potpuno zauzeli selo Yasnobrodivka u regiji Donetsk.

Nadalje, u toku noći (9. jula) ukrajinske bespilotne letjelice su napale ruske regije Astrahan, Voronjež, Volgograd, Kursk, Belgorod i Rostov. Rusko ministarstvo odbrane objavilo je obaranje 38 bespilotnih letjelica, od čega 21 u regiji Rostov.

Volgogradska regija, požar nakon napada ukrajinskih dronova

Tamo su se na jednom od područja zapalila dva transformatora na trafostanici. U regiji Volgograd požari su se dogodili u trafostanici u Frolovu i skladištu nafte u Kalach-on-Donu.