Skip to content

Spremni smo za kontraofanzivu kada Zapad pomogne opskrbiti naše nove brigade – Zelenski

  • Ukrajina je spremna pokrenuti kontraofanzivu kada Zapad pomogne u opskrbi 14 novih brigada Oružanih snaga Ukrajine.

‘Ali te brigade još nisu opskrbljene. Imamo 14 popunjenih brigada koje nemaju odgovarajuće naoružanje, o kojima se već pričalo, ali, nažalost, sporo dolaze’,  rekao je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski za Bloomberg u ekskluzivnom razgovoru s Annmarie Hordern  u Kijevu.

Kaže da Ukrajina ‘želi’ pokrenuti kontraofanzivne akcije, ali tek kada ‘budemo spremni, kada oružje stigne’, a ‘danas ga nema’.

Zelenski je također odbacio ideju da je rat u “ćorsokaku” i sugerirao da Ukrajini treba više resursa kako bi im se pomoglo u ratu.

“Nije zastoj, to je problematična situacija. Zastoj znači da nema izlaza. Ali problem se može riješiti ako se ima volje i alata. Imamo volju, a alati – još nisu stigli, rekao je Zelenski.

Azerbejdžanski plin umjesto ruskog plina

Ukrajina je u pregovorima o slanju prirodnog plina iz Azerbajdžana u Evropsku uniju jer nastoji zadržati svoju ulogu tranzitne zemlje i pomoći zapadnim susjedima da osiguraju svoju energetsku sigurnost. Dogovor o zamjeni ruskog plina azerbejdžanskim jedan je od prijedloga o kojima se raspravlja. Zvaničnici vlade su ti koji se sada time bave”, rekao je.

Zelenski je također potvrdio da je odbio prijedlog mađarskog premijera Viktora Orbana za prekid vatre.

“Što se tiče primirja (prekida vatre), vrlo sam jasno objasnio. U ratu ne možemo samo razgovarati o prekidu vatre. Za mene trebamo plan za naše ljude. Ne možemo vjerovati Putinu. Imali smo stotine sastanaka od Minskih sporazuma, prije mnogo godina strane su se dogovorile o prekidu vatre između Ukrajine i Rusije, a Rusija je sve to poremetila, stalno remetila i ubijala naše ljude’, rekao je Zelenski.

Prema njegovim riječima, prekid vatre se može postići samo na ‘međunarodnoj jasnoj platformi’, u prisustvu zemalja ‘čijim se čelnicima vjeruje’.

Zelenski je također komentirao optužbe koje su se čule u zapadnim medijima protiv šefa njegova Ureda Andrija Jermaka. On smatra da je kritika Ermaka pokušaj da se udari na samog predsjednika.

‘Ermak je moćan menadžer, jedan od moćnih menadžera u mom timu, poštujem ga zbog njegovih rezultata, on radi ono što mu kažem i izvršava te zadatke’.

On smatra da Ruska Federacija prije svega stoji iza napada na Ermaka i njega osobno, ali ‘ne samo Rusija’. Tko još nije precizirao.

Podsjetimo, britanski The Times objavio je veliki materijal u kojem kritizira šefa OP Ermaka. U članku se navodi da je okruženje Zelenskog “šokirano žeđu za moći” šefa OP-a.

“Ako Trump zna kako zaustaviti rat, neka nam odmah kaže”

Zelenski je rekao da bi Donald Trump trebao iznijeti svoj plan za brzo okončanje rata s Rusijom, upozorivši da bilo koji prijedlog mora izbjeći kršenje suvereniteta nacije.

“Ako Trump zna kako završiti ovaj rat, trebao bi nam reći danas. Ako postoje rizici za ukrajinsku nezavisnost, ako izgubimo državnost – želimo biti spremni za to, želimo znati.”

Bivši američki predsjednik i republikanski kandidat na izborima više je puta rekao da može zaustaviti rat u ‘roku od 24 sata’, no nije objasnio kako.

Zelenski je također rekao da je spreman sastati se sa Donaldom Trumpom.