Skip to content

SRBIJA POTPISALA deklaraciju koja osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu

Ministri vanjskih poslova podunavskih zemalja usvojili su tokom susreta u Slovačkoj deklaraciju koja osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu.

SRBIJA odbija uvesti sankcije Rusiji, no pridružila se ostalim podunavskim zemljama u zajedničkoj osudi “neopravdane vojne invazije na Ukrajinu”. U slovačkom gradu Košicama održan je godišnji forum 14 zemalja kroz koje prolazi rijeka Dunav ili koje se nalaze uz nju.

Ministri vanjskih poslova Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Njemačke, Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore, Moldavije i Ukrajine su na godišnjem forumu 14 zemalja koji je održan u slovačkom gradu Košice, usvojili deklaraciju kojom osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu.

“Ta agresija mora stati. Ruske snage moraju se povući iz međunarodno priznatog teritorija Ukrajine (…)”, piše u deklaraciji koju je usvojila i Srbija.

Deklaracija nije zakonski obvezujući tekst, no odražava političke smjernice.

“Mi najsnažnije osuđujemo neisprovociranu i neopravdanu vojnu invaziju Rusije na Ukrajinu”, piše u deklaraciji.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je četvrtak navečer u televizijskom intervjuu da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji sve dok ne bude postojala egzistencijalna ugroženost za Srbiju i njezine građane.

U petak je pak njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala Srbiju da uvede sankcije Rusiji.