Skip to content

SRBIJANAC PUSTIO VODU IZ ČESME TE JE ZAPALIO: Oglasili se iz “Vodovoda”

SRBIJA – Mještani Stajićeva upoznati su sa ovim problemom i vodu koja im teče iz slavina nazivaju ’’vatrena voda’’.

Nesvakidašnji prizor zabilježen je u selu Stajićevo kod Zrenjanina u Srbiji. U videu na kojem se vidi kako gori voda zabrinuo je mnoge građane u okolini ovog grada. Naime, na Twitteru se pojavio snimak na kojem se vidi kako muškarac pušta vodu iz česme, a potom je pali upaljačem.

Na iznenađenje mnogih, voda je počela da gori, što je izazvalo burne reakcije na društvenim mrežama. Korisnici su se pitali šta li se nalazi u cijevima, pa su pominjani plin, metan, arsen. Inače, mještani ovog kraja već godinama muku muče sa kvalitetom vode, iako je u maju ukinuta zabrana upotrebe vode za piće iz gradskog vodovoda.

Nakon snimka koji kruži društvenim mrežama, oglasilo se JKP ”Vodovod i kanalizacija” iz tog grada pod čijom jurisdikcijom je vodovod u pomenutom naselju.

Rukovodilac službe informisanja zrenjaninskog JKP “Vodovod i kanalizacija” Siniša Gajin podsjeća da je sastav zemljišta južno od Zrenjanina takav da u sebi sadrži prisustvo većeg broja gasova među kojima je i metan, koji je zapaljiv a koji u većim količinama može izazvati i eksploziju.

– Od kada postoji sistem vodosnabdijevanja u svim naseljenim mjestima južno od Zrenjanina postoji i problem prisustva metana u vodi koja se doprema do korisnika i sa tim su upoznati svi mještani.

Uklanjanje metana iz vode rješava se izgradnjom vodotornja ili prizemnog rezervoara i na taj način je riješen problem prisustva metana u svim naseljenim mjestima osim u Stajićevu i Belom Blatu.

U Stajićevu je na izvorištu odakle se ovo naseljeno mjesto snabdijeva vodom ugrađena automatika koja kontroliše ispuštanje gasova, ali se ipak desi da određena količina ostane u vodi koja se distribuira potrošačima pa korisnici koji su bliži izvorištu imaju prisustvo značajne količine metana u vodi – objašnjava Gajin.

Dodaje i da je metan gas koji je lakši od vazduha i prirodno izlazi ukoliko postoji ventilacioni otvor te da je zato bitno da se redovno vrši provjetravanje prostorija gdje se upotrebljava voda, a u kupatilu je poželjno i držanje otvorenog prozora.

– Kao što je riješen problem u svim drugim naseljenim mjestima sa prisustvom metana, JKP ’’Vodovod i kanalizacija’’ Zrenjanin u saradnji sa osnivačem radi na rješavanju problema u pomenuta dva naseljena mjesta.

– Postoji nekoliko opcija kako da se problem riješi, za svaku je potrebno obezbijediti značajna materijalna sredstva, ali očekujemo da će ona u narednom periodu biti obezbjeđena i da će na taj način biti trajno riješen problem sa prisustvom metana u vodi na cijeloj teritoriji južno od Zrenjanina – poručuje Gajin.

Kako je Blic već izvještavao, mještani Stajićeva upoznati su sa ovim problemom i vodu koja im teče iz slavina nazivaju ’’vatrena voda’’.

Tako je Zdravko Milankov ostao u čudu kada je shvatio da mu u novoj kući u Stajićevu iz slavina uz vodu teče i zapaljivi gas. Kao Zrenjaninac, nažalost je navikao da voda bude žuta i opasna za piće, pa se tome nije puno začudio i kada je došao u Stajićevo. Ipak, ubrzo mu je postalo jasno da je ovdje voda posebno opasna.

– Pola sela je na tom nekom bunaru koji ima ovaj problem, druga polovina ima normalnu vodu. Bukvalno kad pustite vodu prvih pola minuta teče zapaljivi gas. Ovo je ozbiljan problem.

– Ostao sam u čudu kada sam shvatio da je ljudima u selu to normalna situacija. Kako to može biti normalno? Pokušao sam da zapalim vodu i uspjelo mi je, pa sam odmah snimio video kako bi pokušao da alarmiram javnost. Vjerujte, ima ljudi u selu koji tu vodu i piju, jer nemaju šta drugo. Inače voda gori samo kada je vruća, sa hladnom se to ne dešava – rekao je Milankov.

Tako, tokom noći, u bojler zna toliko da se nataloži gasa da on curi iz slavine uz vodu i dosta duže od nekoliko minuta. Čudi ga kako se do sada nije desila neka katastrofa, mada kada se malo raspitao, saznao je da je ovdje bilo više neuobičajenih požara nego u drugim mjestima.

– Čuo sam da su se u selu nekima zapalile veš mašine, čak i da je jedna žena gorjela, ali ne znam da li je to istina. Svakako ne bih palio cigaretu pored ove vode – nastavio je sagovornik.

Ivan Živkov sociolog iz Zrenjanina koji je podijelio Zdravkov snimak na Tviteru kaže da ga ništa ne iznenađuje kada je u pitanju voda u okolini Zrenjanina.

– Svašta smo doživjeli sa vodom ovdje, ništa me ne čudi, ni gasovi, eksplozije, ni požari, eto i ova koja gori nam izgleda nije čudna – izjavio je Živkov.

bh-index.info

Sidebar