Skip to content

Srbijanski ministar šokirao: ‘Uvedimo sankcije Rusiji!’

Srbijanski ministar gospodarstva Rade Basta uzburkao je u ponedjeljak srbijansku političku javnost prijedlogom da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Naša zemlja već plaća veliku cijenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsjednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno povjerenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju”, napisao je Rade na Instagramu.

Na Bastinu sugestiju prva je reagirala Jedinstvena Srbija (JS), istaknuvši da je to njegov “osobni stav”, a ne JS čiji je član i da je JS “protiv uvođenja sankcija bilo kome” i da je rješenje rata u Ukrajini “za pregovaračkim stolom“.

Pokret socijalista (PS) Aleksandra Vulina, također član vladajuće koalicije, zatražio je da Basta podnese ostavku jer traži da se Srbija pridruži “nelegalnim sankcijama Ruskoj Federaciji”.

Srbijanski predsjednik Vučić odbija se pridružiti sankcijama EU-a i međunarodne zajednice Rusiji, ali je početkom februara zastupnicima tijekom rasprave o Kosovu rekao da će “vjerojatno morati uvesti sankcije” Kremlju, dodajući kako on time “nije oduševljen”, ali da Beograd “već plaća cijenu” što to i ranije nije učinio.

Kremlj je na to reagirao ocjenom kako “razumije da je vodstvo Srbije pod pritiskom zapada bez presedana” i da “cijeni stav predsjednika Aleksandra Vučića, nadajući se daljem unapređenju odnosa dviju država”.

Vučićev SNS zasad se nije očitovao o prijedlogu srbijanskog ministra gospodarstva.