Skip to content

Središte Donjecka izloženo najmasovnijem granatiranju u posljednjih osam godina! (FOTO/VIDEO)

Ukrajinske snage granatirale su grad Donjeck na istoku Ukrajine, koji je pod ruskom kontrolom, u nekim od najvećih napada godinama, rekli su u četvrtak dužnosnici koje je postavila Rusija u anektiranim područjima.

“Tačno u sedam sati jutros izložili su središte Donjecka najmasovnijem napadu od 2014.”, rekao je na Telegramu Aleksej Kulemzin, gradonačelnik grada kojeg podržava Rusija.

Četrdeset raketa iz višecijevnih raketnih bacača BM-21 Grad ispaljeno je na civile u našem gradu, rekao je Kulemzin. Napad je opisao kao ratni zlοčin.

Reuters nije mogao odmah provjeriti izvještaje s bojišta ni s jedne strane, piše Guardian.

Prema podacima stožera teritorijalne obrane DNR-a, najmanje devet osoba je ozlijeđeno. Vlasti su također izvijestile o šteti na najmanje osam stambenih zgrada, studentskom domu, trgovačkom centru, sveučilišnoj zgradi i crkvenoj kupoli.

Nakon 40 granata, ispaljeno je još 5 u toku dana.

Ukrajinske trupe ispalile su još pet granata od 155 mm na okruge Kuibyshevsky i Kijevsky u Donjecku, izvijestio je ured  JCCC.

 

Istodobno, kanal TG vojnog zapovjednika Semjona Pegova, pozivajući se na svoje izvore koji rade s podacima o radio presretanju, sugeriraju da se udari na središte Donjecka ne izvode “nikako iz “sovjetskih” Gradova.”

Prema kanalu, Oružane snage Ukrajine pucaju na Donjeck iz češke proizvodnje MLRS RM-70 moderniziranog tipa ‘νampire’.

“Priroda razaranja sugerira isto, jer je razorni učinak Gradova, njihova sposobnost prodora, mnogo manja. Unatoč činjenici da borbena vozila imaju mnogo toga zajedničkog – kalibar, vrsta bacača itd., probijeni betonski zidovi, veliki krateri od pogodaka – posljedica su poboljšanih radnih karakteristika ovog raketnog bacača. Također se odlikuje posebnom mobilnošću i većom sposobnošću prolaza zahvaljujući platformi”, napisali su autori kanala i najavili detaljniju analizu ove vrste oružja u bliskoj budućnosti.

VIDEO: