Skip to content

Srpski pulmolog objavio važnu poruku o korona virusu: Kad dobiju temperaturu, svi ovo odmah urade I TU NASTAJE KOBNA GREŠKA , UPOZORENJE GRAĐANIMA!

Svijet se bori protiv korona virusa od kraja decembra

Srpski pulmolog dr Srđan Lukić na svom Facebooku objavio je važnu poruku, tj. uputstvo za sve one koji će korona virus liječiti kod kuće.

Svijet se bori protiv korona virusa od kraja decembra, i do sada je tim virusom zaraženo 153. 864 ljudi, dok je njih 5.800 preminulo. Epidemija je počela u Kini, gde se situacija sada smiruje, ali se “preselila” u druge krajeve svijeta i proglašena je pandemija. Novo žarište korona virusa je Evropa, a najkritičnije je u Italiji i Španiji.

Prema najnovijim podacima u Srbiji je zaraženo 46 ljudi, a polovina njih je na kućnom lečenju. S obzirom na to da se očekuje širenje zaraze, srpski pulmolog dr Srđan Lukić je na svom Facebooku objavio važnu poruku, koju svi treba da pročitaju! Prenosimo je u cjelosti:

Vlasti rade svoj dio posla, epidemiolozi i mikrobiolozi svoj, pa i mi kliničari se polako uključujemo. Manji broj oboljelih od COVID-19 (zvanično ime bolesti koje prouzrokuje virus SARS-CoV-2) će biti lečen u bolničkim uslovima dok će se većina liječiti kod kuće. Ovo je tekst za njih.

Mediji i javnost se bave uglavnom najtežim slučajevima, što je i razumljivo (briga da li ima dovoljno bolničkih kapaciteta, respiratora…) međutim većina oboljelih će ostati da se liječi u kućnim uslovima. Pored epidemioloških mera (karantin) bitno je i samo liječenje infekcije.

Kao i kod svake virusne infekcije i za liječenje COVID-19 najvažniji je imuni sistem. Zato je bitno ostaviti mu svu snagu na raspolaganje. Apsolutno mirovanje je najvažnije, a pored toga i adekvatna ishrana. Dijete ostavite za neko drugo vrijeme i zaboravite na “zdravu ishranu”.

Da bi organizam funkcionisao potrebna mu je energija odnosno ugljeni hidrati na prvom mestu, a onda i masti.Ne treba naravno zaboraviti ni proteine ali je važno da ne izbjegavate “hranu koja goji”. Jer ona će održavati vaš imuni sistem i cijeli organizam.

Potrebno je dalje unositi dosta tečnosti jer u infekcijama organizam lako dehidrira. Čajevi, supice, čorbice, sokovi, štagod. Ali ne i alkohol, jer alkohol pogoršava dehidrataciju. Naravno hronični srčani i bubrežni bolesnici moraju unos prilagoditi svojim hroničnim bolestima.

Povišena tjelesna temperatura je odbrambeni mehanizam koji imuni sistem koristi za borbu protiv virusa. I zato je greška obarati temperaturu ako je samo blago povišena jer tako pomažete virusu.Temperatura se obara tek kada značajno poraste jer tada ugrožava funkcionisanje organizma.

Što se tiče lijekova, za sada nema dokazanih lijekova koji pomažu kod COVID-19. Neki lijekovi su pokazali in vitro (van organizma) efikasnost protiv SARS-CoV-2 ali to ne znači da će djelovati i in vivo. Ako dobijete antibiotik od ljekara to je zbog prevencije bakterijske superinfekcije.

Što se tiče raznoraznih suplemenata, vitamina i sl. sve to najverovatnije već u dovoljnom nivou unosite hranom, tako da raznorazni imuno kompleksi neće mnogo pomoći (osim ako zbog nekog razloga nemate deficit nekog elementa) ali neće ni odmoći (osim manjka para u novčaniku).

Bitno je da pratite svoje stanje, ako je moguće u telefonskom kontaktu sa ljekarom. Kritični znaci i simptomi su pojava otežanog i ubrzanog disanja, pad arterijskog pritiska, vrtoglavice, omaglice, nesvjestice, konfuzija, pojava cijanoze (plavkaste prebojenosti kože i sluzokoža).

U slučaju pojave ovih znakova i simptoma potrebno je da se odmah javite u najbližu bolnicu jer će sigurno biti potrebna terapija kiseonikom, koju ne možete sprovesti u kućnim uslovima. Ovo ne znači da ćete sigurno završiti na respiratoru, ali je kućnom liječenju svakako kraj.

I na kraju bih dodao nešto što, vođeni logikom, i ne bi trebalo pominjati, ali na žalost, iskustveno, mora. Duvanski (i drugi) dim gledajte da izbjegavate u potpunosti. On oštećuje ćelije epitela disajnih puteva i alveola i tako pomaže virusima.