Skip to content

Šta će reći Šojgu? Pogođeno skladište municije na Krimu; Drοnovi stigli i do Moskve

Ponovo su napadnuti Krim i Moskva. U posljednjih nekoliko dana ovo je treći pogodak bespilotnih letjelica u vojne objekte na Krimu.

Prije samo dva dana gorjelo je skladište nafte Crnomorske flote u Oktjabrskoj, također je pogođeno i skladište municije u Krasnogvardeisky, a rano jutros pogođeno je skladište u Dzhankoyu na Krimu. U lokalnim medijima se piše da se bombardira i aerodrom u selu Krasnogvardejsky.

Prema riječima čelnika republike Sergeja Aksjonova, u toku noći je uništeno 11 dronova, jedan od njih je završio je u skladištu municije u okrugu Dzhankoy.

Lokalni mediji javljaju da je tokom noći 24. jula izveden napad sa 17 bespilotnih letjelica na objekte na području poluotoka Krim, od kojih su navodno 3 pale na poluotok.

Također je objavljeno da su se u selu Donskoye u regiji Simferopolj čule dvije snažne eksplozije u razmaku od 10 minuta.

S druge strane, press služba Ruskog Ministarstvo Obrane navodi da su pogođene sve bespilotne letjelice iznad Krima. Navodi se da su tri bespilotne letjelice oborile sustave protuzračne obrane, a 14 ih je potisnuto elektroničkim ratovanjem. Većina je pala u more, ali tri – na području pripojenog poluotoka, javlja Strana.today.

Aksjonov je ponovo najavio evakuaciju stanovništva sela u radijusu od pet kilometara od mjesta eksplozije u okrugu Dzhankoy.

Valja napomenuti da je na Krimu ponovno blokiran promet na Kerčkom mostu. Ovo se događa tokom zračnog napada.

Unatoč spominjanju bespilotnih letjelica u službenom izvješću, na webu već šire teorije da su napad na Krim mogle izvesti rakete dugog dometa koje su oružane snage Ukrajine dobile iz Velike Britanije. Konkretno, na tome inzistira telegram kanal Rybar, specijaliziran za praćenje toka sukoba, kao i kolumnist Mikhail Onufrienko.

Ako se ova verzija potvrdi, tada će morati reagirati Sergej Šojgu, koji je ranije upozorio da je Ministarstvo obrane upoznato s planovima Oružanih snaga Ukrajine da napadnu Krim oružjem NATO-a.

U međuvremenu, čelnici medžlisa Krimskih Tatara, koji su pobjegli u Kijev, također pozivaju svoje pristaše da pošalju obavještajne podatke o rezultatima poraza vojnih jedinica na Krimu.

Jutros je i glavni grad Ruske Federacije, Moskva, napadnut dronovima.

MOSKVA

Izvještava se da je oštećena zgrada na Komsomolskom prospektu, koja se nalazi pored Ministarstva obrane i GRU-a Ruske Federacije, te neboder poslovnog centra.

Politolog Sergej Markov na svojoj stranici na društvenoj mreži rekao je da bi objekt napada mogla biti zgrada Ministarstva obrane Ruske Federacije.

Bugarski istraživački novinar Hristo Grozev također tvrdi da je napad dronom na Moskvu bio usmjeren na objekte ruskog Ministarstva obrane i Glavne obavještajne uprave.

MOSKVA

On piše da su od eksplozije izletjeli prozori na jednom od vojnih sveučilišta na Komsomolskom prospektu.

Grozev tvrdi da je točno nasuprot njega – na Komsomolsky Prospektu 17 – sjedište kibernetičkih trupa GRU-a i hakerske skupine Fancy Bear.