Skip to content

Šta se dogodilo sa Arkanovim tigrom?

Mladunče tigra počelo je da pravi društvo Srpskoj dobrovoljačkoj gardi Željka Ražnatovića Arkana još u vrijeme Vukovara.

Tigar se premijerno pojavio na čuvenoj fotografiji na kojoj ga drži komandant Željko, dok se u pozadini vide njegovi saborci pod punom opremom.

Željko Ražnatović Arkan pozira sa svojom paravojnom jedinicom i malim tigrom/Foto: Ron Haviv

Ta fotografija se brzinom svjetlosti našla na naslovnim stranicama najpoznatijih inostranih dnevnih novina željnih saznanja o glavnim junacima srpsko-hrvatskog rata.

– Tada su Arkanovi dobrovoljci nazvani Tigrovi. Takođe se tigar mogao vidjeti na drugim brojnim fotografijama i snimcima sa ratišta, a njegov uplašeni pogled vam govori da nije oduševljen ambijentom u kome se nalazi. Kada se Legija pridružio Arkanovoj Gardi, počeo je posebnu obuku regruta koji su prije toga prošli obuku Borislava Pelevića. Unapređeni gardisti su nazvani “Super Tigrovi” – otkrio je administrator stranice “Legende devedesetih”.

Koliko je zapravo bio moćan Željko Ražnatović Arkan govori to što je posjedovao tigra. Dok mnogi u to vrijeme nisu imali ni za hljeb, Ražnatović se ponosio svojim ljubimcem, a čak ga je doveo i pustio na teren na utakmici protiv Bajerna.

Javnost je bila zainteresovana za to šta se dogodilo tigru, a 2017. godine novinari su ga pronašli živog na Kipru. Tada je i podgrijana priča da je Ražnatović živ nakon čega su počeli da se objavljuju raznorazni članci.

Mladunče tigra kasnije se proslavio po ulozi u spotu “Monotonija” (Ražnatović, 1995).

O pronalasku tigra izvijestio je novinar Aleksis Citat koji je pratio prenošenje novca sa računa Ražnatovića, te uz pomoć sudskog vještaka fotografske struke fotošop-gimp metodom utvrđen identitet tigra.

Tako je i uspio pronaći te 2017. godine čuvenog tigra koji je dosta ostario, ali je bio u dobrom stanju.

“Nakon prethodnog istraživanja mogućih lokacija na kojima tigar boravi, pratili smo trag novca i kretanja, i došli do nevjerovatne spoznaje. Arkanov tigar je živ, vitalan i ništa mu ne fali. Ovdje ima izuzetno dobro društvo, i snabdjeven je svime što mu je potrebno. U vrijeme kada smo ga posmatrali, najviše vremena provodio je sa odbjeglim Putinovim tigrom Justinom”, izvještavao je tada Citat.

Sidebar