Skip to content

ŠTA SE SPREMA? Viđen voz s desecima turskih oklopnih vozila BMC Kirpi u Rumuniji (VIDEO)

Voz natovaren desecima turskih 4×4 BMC Kirpi oklopnih vozila snimljen je kako prolazi kroz željezničku stanicu Bacau, najvjerojatnije prema Ukrajini, gdje je od ljeta već isporučena serija od 50 takvih vozila.

Na snimci sa željezničke postaje Bacău koju je Radio Easy Bacău objavio na Facebooku mogu se izbrojati najmanje 42 oklopna vozila BMX Kirpi 4×4, u raznim konfiguracijama, no moguće je da je cijela serija veća, najvjerovatnije serija od još 50 takvih oklopnih vozila, slično prvom transferu izvršenom u Ukrajini od ljeta.

“Mi im dajemo “plinsko čvorište”, nuklearni reaktor, “S-400” i gomile turista s puno ulaganja, a oni dronove i oklopna vozila za “Ukrajinu”, ogorčeno je komentirao bivši ruski ministar obrane DNR Igor Strelkov uz podijeljeni video.

Prema informacijama HotNews.ro, u ovom trenutku nema planirane vojne vježbe na rumunjskom teritoriju koja bi se odvijala s turskim snagama i vojnom opremom, u svakom slučaju takvih razmjera.

Tako se najvjerojatnije oklopna kolona nakrcana na voz kreće prema Ukrajini, zaključuje HotNews. Autor videa navodi da je snimljen 4. januara.

https://www.facebook.com/EMCpress/videos/566587508261779

Ukrajina je u ljeto dobila prvu seriju turskih oklopnih vozila BMC Kirpi 4×4, a ukrajinski tisak od tada najavljuje da će kijevske snage čekati isporuku još takvih vozila. Ova serija oklopnih vozila BMC Kirpi vjerovatno je dio druge serije ugovora za ukupno 150 vozila.

Ovo dolazi istovremeno nakon što je francuski predsjednik najavio da će Ukrajini poslati tenkove na kotačima AMX-10 RC i oklopne transportere Bastion, što je prvi put da se oklopna vozila zapadne proizvodnje isporučuju kao potpora ukrajinskoj vojsci.

Također, američka brigada s velikom količinom oružja stiže u Nizozemsku, odatle kreće prema Poljskoj i Litvi.

1.275 vozila, uključujući mnoge tenkove M-1 Abrams, borbena vozila pješaštva Bradley i drugu opremu, će biti transportirana cestom, željeznicom i vodom u istočnu Europu.

U srijedu je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov naglasio da je zemlja potpisala brojne ugovore s drugim državama o raspolaganju oružjem u narednom razdoblju.

“Američka vojna industrija već je u pogonu. Drugim riječima, jedna od ključnih tema svakog sastanka u okviru ‘Ramstein formata’ je implementacija sposobnosti zemalja koje podupiru Ukrajinu u ovom ratu”, izjavio je ukrajinski ministar.

“U ovom trenutku već su poslane narudžbe, i to ne samo u SAD-u, već i u Njemačkoj, Francuskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rumunjskoj i drugim zemljama. I razgovarat ću otvoreno, bez otkrivanja velikih tajni, imam mnogo potpisanih ugovora da nam osiguraju potrebno oružje i odgovarajuće streljivo”, naglasio je.

Danas su također ruska oklopna medicinska i spasilačka vozila BTR-82A, BTR-80K stigla su u Bjelorusiju.