Skip to content

STANJE NJEMAČKE VOJSKE JE ŽALOSNO: Nemaju ni flastera dovoljno

Njemačka vojska je sada u najžalosnijem stanju nego ikad zbog pomoći Ukrajini, piše The Economist.

Medij je podsjetio na riječi njezina zapovjednika Alfonsa Meisa na dan ruskog napada na Ukrajinu: “Bundeswehr, vojska kojom ja smijem zapovijedati, manje-više je iscrpljena. Nije dobar osjećaj! Dosta mi je!”

Gotovo godinu dana nakon generalove izjave, njemačke oružane snage su iscrpljenije nego ikad, zahvaljujući opremi koju šalju u Ukrajinu, navodi publikacija.

Njihova opskrba streljivom trajala bi samo nekoliko dana, a ne 30 kako je preporučio NATO. Radio oprema koju koristi vojska stara je 40 godina, analogna je, pa je signale lako presresti. Od 350 borbenih vozila pješaštva Puma, samo ih je 150 operativno.

Prema izvješću generalnog inspektora oružanih snaga Eberharda Zorna iz decembra, Bundeswehr nema čak ni dovoljno flastera.

Politički čelnici gledali su kako se Bundeswehr smanjuje na snagu koja je mogla rasporediti nekoliko stotina ljudi da pomognu u borbi na međunarodnim problematičnim tačkama kao što su Afganistan ili Mali, ali je izgubio svoju sposobnost obraniti Njemačku i ispuniti svoje obveze prema NATO-u.

Prije godinu dana činilo se da će šok od ruske invazije natjerati Bundeswehr na radikalne i brze promjene.

Tri dana nakon napada, Olaf Scholz, njemački kancelar, signalizirao je svijetu da je Njemačka odlučna imati jaku, vrhunsku vojsku kada je najavio “prekretnicu” u parlamentu, koja je uključivala osnivanje dodatnog fonda od 100 milijardi eura ( 107 milijardi dolara) za oružane snage, dvostruko više od godišnjeg obrambenog proračuna. Također je obećao ispuniti cilj NATO-a za obranu od 2% BDP-a.

“Govor nas je pogodio poput groma”, kaže jedan visoki njemački vojnik. Napokon će oružane snage biti prioritet kreatorima politike.

Jedanaest mjeseci kasnije, njemački vojnici opet su frustrirani. Bundeswehr je dosad vidio malo od obećanih golemih ulaganja.

Publikacija dodaje da je Njemačka naručila 35 lovaca F-35, ali će ih dobiti tek 2027. godine.

Njemačka se također obvezala staviti na raspolaganje 30.000 potpuno opremljenih muškaraca i žena za NATO službu do 2025. Stručnjaci sumnjaju da to može učiniti.

Cjelokupne oružane snage sastoje se od oko 183.000 muškaraca i žena, u usporedbi s gotovo 500.000 na kraju hladnog rata, kada je Zapadna Njemačka trošila gotovo 3% svog BDP-a na obranu.

Tri desetljeća nedovoljnog financiranja i sve napuhanija birokracija uzeli su veliki danak. Ali za popravak Bundeswehra potrebno je više od novca. U protivnom oružane snage neće privući muškarce i žene kako bi do 2032. narasle na 203.000, kako plan zahtijeva, piše The Economist.