Skip to content
Hrvatski prijelaz

Stanovnici BiH će od 2021. morati imati posebnu dozvolu za ulazak u Hrvatsku i EU

Bh. državljani će od naredne godine morati imati posebnu dozvolu za ulazak u Hrvatsku i EU. ETIAS će posebno uticati na stanovnike BiH koji putuju u Hrvatsku kod rodbine.

Državljani Bosne i Hercegovine koji su nakon liberalizacije viznog režima sve dosad slobodno putovali u zemlje Šengena bez ikakvih dodatnih dokumenata uskoro će prilikom putovanja morati imati potvrdu koja se zove ETIAS, objavio je SchengenVisaInfo.

Putnici iz BiH koji budu putovali u EU i zemlje Šengena, uključujući i Hrvatsku, morat će aplicirati za ETIAS od 1. januara 2021. godine putem interneta kako bi mogli dobiti dozvolu da putuju bez vize, prenosi bh-index.com.

– To nije viza nego odobrenje za ulazak. Tako će državljani trećih zemalja izuzeti od obaveze posjedovanja vize i dalje moći putovati bez vize, ali će prije kretanja na put u schengensko područje trebati dobiti odobrenje za putovanje – pojašnjeno je ranije u Delegaciji EU u BiH.

Postoji trenutno 61 zemlja koja nije članica Evropske unije čiji građani mogu ulaziti u Schengen zonu bez vize i tamo se zadržati 90 dana bilo da putuju poslovno ili turistički, ali tokom tih 90 dana ne mogu raditi ili studirati.

pasos
Foto credit: bh-index.com + naslovna

Kako je navedeno na službenoj stranici ETIAS-a (European Travel Information and Authorization System – Evropskog sistema za odobrenje putovanja), imajući u vidu sadašnje sigurnosne izazove koji se tiču terorizma i povećanog priliva migranata, odlučeno je da se poduzme bolja kontrola za one koji prelaze granice EU.

– EU je kontinuirano naglašavala cilj da putovanje unutar vlastitih granica učini sigurnijim. Kako bi se smanjilo vrijeme čekanja, ali i odgovorilo sigurnosnim izazovima, Evropska komisija odlučila se uvođenje sistema ETIAS koji predviđa podnošenje zahtjeva za odobrenje ulaska u prostor Schengena za svakog državljanina iz ovih zemalja starijeg od 18 godina – pojašnjeno je.

Prije putovanja u EU građani će morati popuniti interneta obrazac gdje su brojna pitanja poput onih koji se tiču obrazovanja i zaposlenja, zdravstvenog stanja, imena zemalja u koje je državljanin prije putovao ili one odakle je deportiran ili za koje nije dobio odobrenje te određena sigurnosna pitanja.

Kako se tvrdi u ovoj organizaciji, za ispunjavanja zahtjeva potrebno je desetak minuta i to će koštati sedam eura, a odgovor bi trebao stići za nekoliko minuta i najkasnije za četiri dana, a ukoliko ne bude odgovora za 96 sati zahtjev će se smatrati odbijenim.

Napominju da će u 95 posto podnesenih zahtjeva biti moguće obraditi aplikacija za nekoliko minuta te će biti poslana obavijest o statusu. Rok od četiri dana ostavljen je za rješavanje specifičnih situacija, poput nepotpune ili neprecizne dokumentacije.

Evropska komisija predložila je da se ETIAS oformi još u novembru 2016. godine s ciljem jačanja sigurnosnih provjera putnika koji imaju bezvizni režim, a sigurnost zemalja Unije bila je od velike važnosti za Komisiju još od 2014. godine kada je zabilježen veliki dolazak migranata.

Zemlje Schengena često su diskutirale o tome da je bezvizni režim omogućio kriminalcima da ulaze i ostaju u Evropskoj uniji, a zabrinutost je iskazana i zbog dužeg boravka i ilegalnog rada.

Tako će od 2021. godine sve zemlje koje imaju bezvizni režim s Evropskom unijom, uključujući Sjedinjene Američke Države i Kanadu, morati podnijeti zahtjev ETIAS prije putovanja u zemlje Schengena.

Iako je ovakav sistem neke zbunio iz ETIAS-a su potvrdili da se ne radi o vizi nego posebnom odobrenju, a odobreni zahtjev važit će tri godine ili do isteka pasoša.

Kako aplicirati

Kako bi aplicirali za ETIAS, državljani BiH morat će imati jaku internet konekciju i 7 eura da plate aplikaciju. Cijela procedura bit će obavljana putem interneta.

Aplikacija se sastoji od jednostavnih podataka poput imena, datuma i mjesta rođenja, spola, pasoša, nacionalnosti, e-mail adrese i broja telefona. Takođe, morat će navesti podatke o obrazovanju, historiji zaposlenja, prethodnim putovanjima u EU, zdravstvenom stanju, kao i historiji kažnjavanja. Morat će odgovoriti i na određena sigurnosna pitanja, prenosi Fokus.

Nakon aplikacije, odgovor ćete dobiti na e-mail. Ako dobijete dozvolu, morat ćete je isprintati i pokazati na ulazu u EU/Šengen zonu.

Prva ETIAS dozvola trajat će tri godine od datuma izdavanja, sve dok se ispoštuje pravilo 90/180 dana boravka u zemlji. Putnici koji putuju iz Crne Gore mogu dobiti i duže dozvole, u trajanju do 10 godina.

ETIAS će posebno uticati na stanovnike BiH koji putuju u Hrvatsku kod rodbine. Srbijanski i crnogorski državljani takođe.

bh-index.com