Skip to content

Stari tenkovi, ostarjeli regruti i nedostatak kompetentnih prevoditelja kompliciraju napore Berlina u obuci ukrajinske vojske

Stari tenkovi, ostarjeli regruti i nedostatak kompetentnih prevoditelja kompliciraju napore Berlina da obuče Ukrajince. Naučiti neiskusne vojnike kako upravljati tenkom na prvoj liniji fronta u samo šest sedmica nikada nije bilo lako.

Ali kad su se njemački, nizozemski i danski oficiri okupili u bujnom zelenom dijelu sjevernonjemačkog sela kako bi obučavali ukrajinske muškarce, nisu očekivali da će nedostatak kompetentnih prevoditelja biti glavni problem, izvještava Financial Times.

“Prevoditelji su problem broj jedan. Veliki problem je prijevod riječi koje se koriste u vojnom ili tehničkom kontekstu. Riječi koje nitko ne koristi u svakodnevnom životu”, rekao je Martin Bonn, zamjenik šefa EU misije za obuku Ukrajinaca.

Poznavanje jezika također je postalo problem u obuci ukrajinskih pilota na F-16. Danska vojska je rekla da je obuka odgođena zbog sigurnosnih provjera pilota, jezičnih vještina i zdravstvenih pregleda.

Evropski instruktori hvale “ogromnu motivaciju” ukrajinskih novaka, ali kažu da se njihova dob i sposobnosti jako razlikuju, budući da ukrajinski zapovjednici na prvim crtama često nisu voljni predati svoje najbolje ljude.

Jedan volonter koji je završio u Njemačkoj imao je 71 godinu.

Instruktori priznaju da se stvarnost na terenu u Ukrajini pokazala kompliciranijom od očekivanog.

“Vrlo je teško. Tražimo načine da Ukrajince pripremimo za djelovanje u takvom okruženju”, rekao je Bonn.

Također, glavni problemi u članku se ne nazivaju minama, o kojima svi pričaju, već teški tereni, elektroničko ratovanje Ruske Federacije i njezina upotreba dronova.

Ukrajinski vojnici i njihovi zapadni instruktori itekako su svjesni da Kijev nije uspio postići napredak kojem se nadao u dugo očekivanoj protuofenzivi protiv snaga Vladimira Putina.

Također postoji frustracija oko samog oružja koje zapadne nacije isporučuju.

Njemačka je postala jedan od vodećih svjetskih dobavljača oružja Ukrajini u apsolutnom iznosu, ali kancelar Olaf Scholz suočava se s upornim optužbama za odugovlačenje. Najveća evropska nacija na kraju je popustila pred zahtjevima da opskrbi Kijev tenkovima Leopard. Sada je u raspravi hoće li pristati na zahtjev Kijeva za krstarećim projektilima Taurus ili ne, a Scholz se boji rizika od eskalacije s Moskvom.