Skip to content

Stephen Hawking je imao jednostavan odgovor na pitanje vjeruje li u Boga

Hawking, jedan od najpoznatijih svjetskih znanstvenika, svojim je opsežnim istraživanjem crnih rupa ostavio drastičan utjecaj na svijet teorijske fizike i kozmologije. Hawkingu je dijagnosticirana amiotrofična lateralna skleroza (ALS), progresivna neurodegenerativna bolest kada je imao samo 21 godinu. Unatoč tome što je preminuo 2018. u dobi od 76 godina, njegova ostavština živi kroz njegov rad.

Uz toliku njegovu vjeru u znanost i tehnologiju, mnogi su se pitali vjeruje li Hawking u Boga. I imao je jednostavan odgovor na pitanje.

Dakle, kada me ljudi pitaju je li Bog stvorio svemir”, rekao je tokom govora u svojoj emisiji pod naslovom ‘Radoznalost: Je li Bog stvorio svemir?’ – Kažem im da samo pitanje nema smisla.

Zašto? Pa, prema znanstveniku, to je zato što “vrijeme nije postojalo prije velikog praska”.

“Dakle, nema vremena u kojem bi Bog stvorio svemir”, nastavio je. “To je kao da pitate za upute do ruba Zemlje. [Ali] Zemlja je sfera. Ona nema rub pa je traženje uzaludna vježba.”

“Svi smo slobodni vjerovati što želimo i moje je mišljenje da je to najjednostavnije objašnjenje: Nema Boga”, rekao je. “Nitko nije stvorio svemir i nitko ne upravlja našom vjerom.”

Također je dodao da je ta “duboka spoznaja” činjenica da “vjerojatno ne postoji raj, a ni zagrobni život.”

“Imamo ovaj jedan život da cijenimo veličanstven dizajn svemira i zbog toga sam zahvalan”, zaključio je.

Hawking se također pozabavio temom u odlomku svoje posljednje knjige prije smrti, spominjući i svoj invaliditet.

“Stoljećima se vjerovalo da osobe s invaliditetom poput mene žive pod prokletstvom koje je nanio Bog. Pa, pretpostavljam da je moguće da sam nekoga tamo gore uzrujao, ali više volim misliti da se sve može objasniti na drugi način, zakonima prirode”, napisao je u “Kratkim odgovorima na velika pitanja”.

“Ako vjerujete u znanost, kao ja, vjerujete da postoje određeni zakoni koji se uvijek poštuju. Ako želite, možete reći da su zakoni Božje djelo, ali to je više definicija Boga nego dokaz njegovog postojanja,” nastavio je prije nego što je dodao: “Mislim da je vjera u zagrobni život samo pusta želja. Nema pouzdanih dokaza za to i kosi se sa svime što znamo u znanosti.”