Skip to content

Što se događa kod Zaporožja? Zapad savjetuje da se napusti Bakhmut, Oružane snage Ukrajine pripremaju “probojne timove”

Ukrajinski medij Strana je sumirala rezultate 332. dana rata u Ukrajini: Sinoć je sažetak Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine izvijestio da ruska vojska napreduje u smjerovima Bakhmuta, Avdejevke i Zaporožja, navodi publikacija.

U jutarnjem izvješću nestao je pravac Zaporožje – iako ruski telegram kanali nastavljaju izvještavati o borbama tamo: posebno se tvrdi da je tamo zauzeta prva crta obrane Oružanih snaga Ukrajine kod Orehova, kao i o intenziviranje borbi kod Guljaipolja, što Ukrajina nije potvrdila.

Večernji sažetak Glavnog stožera ponovno piše o pokušajima ruske ofenzive u regiji Zaporožje. Procjene tih napora nisu dane, ali je u blizini zabilježena “neuspješna” ofenziva kod Avdejevke (u Zaporožju nema takvih primjedbi).

U Rusiji telegram kanali govore da je danas na fronti u Zaporožju relativno mirno. A u Ukrajini su na kraju dana potvrdili da su Rusi u tom smjeru postali aktivniji.

“Oni provode izviđanje na snazi ​​u regiji Zaporožje i prebacuju oružje s Krima”, rekao je voditelj press centra Obrambenih snaga smjera Tauride Jevgenij Jerin.

Prema njegovim riječima, ruske snage napreduju u nekim područjima u malim izviđačkim skupinama do 10 ljudi.

Međutim, nemoguće je reći da se radi o nekoj značajnijoj ofenzivi. To su male grupe koje nastoje, uglavnom na terenu, provjeriti našu crtu obrane. A ako to uspije, onda, ako je moguće, neprijatelj na nekim područjima pokuša poboljšati svoj taktički položaj i zauzeti povoljnije položaje za obranu”, rekao je Yerin u eteru teletona.

Ali te ofenzive nisu bile uključene u izvješća Glavnog stožera Ukrajine, navodi Strana.

Prijavljeno je da su proteklog dana napadi odbijeni u Donbasu: u Novoselovskom, Ploščanki i Krasnopopovki Luganske oblasti: Belogorivka, Razdolovka, Vasyukovka, Krasnaya Gora, Yagodnoe, Bakhmut, Predtechino, Vodyany i Maryinka u regiji Donetsk.

Također danas, telegram kanali povezani s Wagnerom izvijestili su o zauzimanju Krasnopolja sjeverozapadno od Soledara, u blizini željezničke stanice Sol. Iz Ukrajine za to nije stigla potvrda. Također, ovo naselje nije uvršteno na popise napadnutih prema ukrajinskom izvješću.

Ali spominjanje Vasjukovke od strane Glavnog stožera, koja se nalazi u blizini Krasnopolja i zapadno od autoceste za Seversk, može značiti da ovu rutu prelaze ruske jedinice.
Prema britanskim obavještajcima, postoji realna mogućnost lokalne ruske ofenzive oko Bakhmuta. Sada postoji pregrupiranje odreda PMC “Wagner”.

A, sudeći prema video snimkama, borbe u području Bakhmuta nastavljaju se u iznimno intenzivnom režimu, tvrdi ukrajinski medij.

“Na mnogo načina, Rusi se pripremaju za nove raketne napade na Ukrajinu”, rekla je Natalija Gumenjuk, glasnogovornica ukrajinskog Operativnog zapovjedništva Jug.

Povlačenje iz Bakhmuta radi ofenzive?

Intenzitet borbi kod Bakhmuta i veliki gubici koje tamo ima ukrajinska vojska, prema zapadnim izvorima, potaknuli su Sjedinjene Države da preporuče ukrajinskom zapovjedništvu da ne drži ovaj grad. O tome su odjednom pisale dvije velike zapadne agencije.

Prema AFP-u, pozivajući se na visokog američkog dužnosnika, Amerikanci savjetuju Ukrajini da povuče svoje snage iz Bakhmuta. Povećana pozornost Kijeva na zadržavanje grada, prema Washingtonu, sprječava Oružane snage Ukrajine da se pripreme za ofenzivu na jugu zemlje. Za to treba vremena, pa bi Ukrajinci trebali razmisliti o “razmjeni” Bakhmuta za pripreme za ofenzivu.

 

Prema dužnosniku koji je želio ostati anoniman, u Donbasu je vrijeme na strani Rusije, koja ima više topničkih i vojnih resursa. A ruska pobjeda konkretno kod Bakhmuta neće, prema Sjedinjenim Državama, dovesti do značajnih promjena u ratu, budući da će se ukrajinske snage povući na dobro branjene položaje.

Reuters također piše o američkim preporukama Kijevu da ne troši mnogo na Bakhmut. Washington smatra da “postoji velika vjerojatnost da će Rusi na kraju istisnuti Ukrajince iz Bakhmuta”. Ali “to neće dovesti do nikakvih strateških pomaka na bojnom polju”.

U Ukrajini pak prigovaraju da zaštita Bakhmuta omogućuje Oružanim snagama Ukrajine da se pripreme za ofenzivu na jug Ukrajine. “Sjedinjene Države rade s Ukrajincima na ovom kompromisu”, rekao je izvor. Washington također savjetuje Ukrajini da se ne izjednačava s Rusijom u topništvu, jer će na kraju Moskva dobiti prednost zbog iscrpljivanja Oružanih snaga Ukrajine.

“Zato najnovija isporuka američkog oružja uključuje oklopna vozila – to će pomoći Ukrajini da promijeni način na koji vodi rat”, rekao je američki dužnosnik.

Ove se izjave mogu promatrati na dva načina, tvrdi ukrajinska publikacija.

 

U prvoj aproksimaciji – kao informativna priprema u slučaju da se Bakhmut mora napustiti (nazivaju se motivi za to).

S druge strane, gubici stranaka kod Bakhmuta su vrlo visoki. A to stvarno može odvratiti snage Oružanih snaga Ukrajine od drugih sektora, ili proždire resurse potrebne za buduću ofenzivu.

Doista, tvrdi medij, postoje mnogi znakovi priprema za takvu ofenzivu. Počevši od redovitih spominjanja u zapadnim medijima da se sprema takav udar iz Kijeva – pa do sadržaja najnovijih paketa vojne pomoći koji su zasićeni oklopnim vozilima potrebnim za proboj fronte.

Također u Ukrajini, mobilizacija je naglo porasla, koja dobiva zamah u većim razmjerima nego na početku rata. A postoje izravni dokazi da Oružane snage Ukrajine formiraju snage za ofenzivu o kojoj se govori na Zapadu.

Na primjer, publikacija “Cenzor” piše o novoformiranoj 47. brigadi, koja sebe naziva “probojnom brigadom“.

Izvještava se da je zapovijed za proširenje 47. jurišne pukovnije u brigadu primljena početkom listopada. Formiran je u mjesec dana, ali se pripreme nastavljaju sada na različitim lokacijama u Ukrajini i Europi. Također, brigada je zasićena uzorcima zapadnog oružja.

Naša brigada formirana je kao brigada za proboj. Ne otkrivamo detalje, ali scenarij naše uporabe dolazi od riječi – proboj”, kaže glavni narednik brigade Valerij Markus.

Nakon što u petak nije riješeno pitanje isporuke tenkova Leopard Ukrajini, NATO je počeo govoriti o mogućnosti prebacivanja borbenih zrakoplova F-16 u Kijev. Činjenica da oružane snage Ukrajine mogu dobiti stare “efks” objavljena je u Nizozemskoj, gdje se sada mijenjaju u modernije modele. Za takve isporuke potrebna je suglasnost proizvođača – Sjedinjenih Država. I već su dali naslutiti da nisu protiv toga.

Nastavljaju se i vojne isporuke Ukrajini iz drugih zemalja. Talijanska vlada će, prema tamošnjim medijima, sljedeći tjedan prihvatiti šesti paket vojne pomoći Ukrajini – a uključivat će sustav protuzračne obrane Aspide.

Pobjeda Ukrajine izgleda više nije zajamčena

“Pobjeda Ukrajine u ratu izgleda više nije zajamčena”, ovu ideju izrazio je bivši savjetnik Ureda predsjednika Aleksej Arestovich u eteru s Jurijem Romanenkom

Sada sam neslužbena osoba i mogu govoriti što god hoću. Ako svi misle da ćemo mi zagarantirano dobiti rat, onda je to vrlo suprotno. Od 14.-og to je prestalo biti tako. Što mislite, je li ocjena poljskog predsjednika Andrzeja Dude da se ne zna hoće li Ukrajina preživjeti iduće mjesece – je li samo tako izrečena? Ili govori na temelju nekih informacija?”, postavio je retoričko pitanje Arestovich.

Dana 14. 01. dogodio se masovni raketni napad na Ukrajinu (razorena je kuća u Dnjepru, gdje je poginulo 46 ljudi). Nakon toga se na Arestovicha obrušila mržnja zbog riječi da je ukrajinska protuzračna obrana skrenula s kursa rusku raketu, koja je pogodila stambenu zgradu u Dnjepru (nakon čega je Arestovich izgubio mjesto savjetnika OP-a, tj. podnio je ostavku). Bivši savjetnik naveo je ovaj primjer kao objašnjenje da Ukrajinu mogu upropastiti unutarnje nesuglasice.

 

Nakon što su mediji prenijeli njegovu izjavu, Arestovich je pojasnio svoju ideju o “nezajamčenoj pobjedi” Ukrajine.

Sada je promijenio naglasak i rekao da Kijev neće izgubiti rat.

“Nećemo izgubiti rat. Ali postalo ga je teže dobiti, jer Ruska Federacija ulaže očajničke napore da ne izgubi. Prije dva mjeseca na našem teritoriju bilo ih je 210.000, a danas ih je više od 300.000.” A planiraju još. Pobjeda, ovisi o koheziji Ukrajinaca i opskrbi zapadnog oružja”, rekao je.

 

Istodobno, na Zapadu su još uvijek primjetni strahovi od izazivanja previsoke razine eskalacije. To je vidljivo ne samo iz odbijanja pružanja “Leoparda”, već i na temu Krima.

Milijarder Elon Musk nedavno se opet sjetio Ukrajine i nazvao je “iznimno opasnim” ako Sjedinjene Države odluče podržati udare ukrajinskih oružanih snaga na Krimu. “U potpunosti podržavam Ukrajinu, ali nemilosrdna eskalacija iznimno je οpasna za Ukrajinu i cijeli svijet”, napisao je na Twitteru.

Tako je Musk prokomentirao članak New York Timesa u kojem se kaže da Biden razmatra prebacivanje oružja Oružanim snagama Ukrajine, uz pomoć kojeg bi moglo biti moguće udariti na teritoriju Krima. Prema publikaciji, američke vlasti “počinju naginjati činjenici da bi Kijevu možda trebala” sredstva za napad na Krimu, “čak i ako takav korak povećava rizik od eskalacije”.

Valja napomenuti da najnoviji paket vojne pomoći od 2,5 milijarde dolara nije uključivao očekivane mini projektile koji pogađaju 160 kilometara, iako su zapadni mediji prethodno o tome aktivno govorili. Odnosno, moguće je da ne samo Musk ima određene zabrinutosti, već i Bidenova administracija, koja još nije odlučila povećati domet ukrajinskih raketnih snaga.

Ali Rusija se i dalje priprema za napade iz Ukrajine na svoju pozadinu. O tome svjedoči i vidljivo jačanje sustava protuzračne obrane u Moskvi i Podmoskovlju, koje je uočeno u posljednjih tjedan dana, piše ukrajinska Strana.