Skip to content

Stoltenberg: Putin ne uspijeva; Ukrajina će jednog dana postati članica NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovo je potvrdio posvećenost saveza Ukrajini, rekavši da će jednog dana ona postati članica najveće svjetske sigurnosne organizacije.

Ova izjava dolazi u momentu kada su se američki državni sekretar Antony Blinken i njegove kolege iz zemalja članica NATO-a okupili u Rumuniji da razgovaraju o povećanoj podršci Ukrajini.

“Predsjednik Putin ne uspijeva u Ukrajini i Putin pokušava iskoristiti zimu kao ratno oružje”, rekao je Stoltenberg obećavajući još pomoći i sistema protuzračne obrane za Ukrajinu.

“Kada je Rusija anektirala Krim 2014. od tada NATO saveznici pružaju dosta potpore Ukrajini i stoga su ukrajinske oružane snage bile puno jače, puno bolje opremljene, puno bolje vođene i puno veće nego što su bile 2014. i to sve zbog velike potpore koju su primili od saveznika u NATO-u tijekom ovih godina, a mi smo bili spremni kada se invazija dogodila u veljači, a zatim su saveznici sada zakoračili dalje s razinom potpore Ukrajini bez presedana”, rekao je.

Moramo spriječiti predsjednika Putina da pobijedi i moramo osigurati da Ukrajina prevlada kao suverena neovisna nacija.”

Saveznici su se pojačali, ali isto tako očekujem da će ovdje u Bukureštu sastanak ministara vanjskih poslova biti poruka za sve saveznike da moramo učiniti više”, kazao je, između ostalog, Stoltenberg.

PROČITAJTE JOŠ… Baka golmana Kanade o izjavi svog unuka: Je*ala ga Krajina – spominje je, a baka mu Hrvatica