Skip to content

Ukrajina koristi više granata nego što ih Zapad proizvodi – Stoltenberg

Ukrajina tijekom neprijateljstava s Rusijom koristi od četiri do sedam hiljada topničkih granata dnevno, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za The Guardian.

“Trenutačno su borbe toliko intenzivne da Ukrajina koristi 4.000 do 7.000 topničkih granata dnevno protiv 20.000 ruskih granata”, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, potrošnja granata je ispred zapadnjačke proizvodnje tog streljiva.

Trenutačna razina potrošnje streljiva veća je od trenutne razine proizvodnje‘, rekao je Stoltenberg i dodao da ‘Vladimir Putin nema neposrednih planova za mir u Ukrajini i da se zapad mora pripremiti da Kijevu još dugo vremena dostavlja smrtonosnu pomoć.’

Ranije ovog tjedna, članice EU su se složile isporučiti Ukrajini milion komada granata, dovoljno za otprilike šest mjeseci. Ali krećući na ono za što se očekuje da će biti njegov posljednji summit, Stoltenberg je rekao da želi da članice NATO-a budu spremne potrošiti više kako bi zaustavile rusku invaziju.

Godišnje izvješće NATO-a, objavljeno u utorak, priznaje da je samo sedam od 30 država članica – SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Poljska, Grčka i baltičke zemlje – ispunilo trenutni cilj potrošnje za obranu od 2% BDP-a u 2022.

Nedavno su zapadni mediji pisali da proizvodnja streljiva za Ukrajinu i njihova otprema od strane partnera kasni jer Europska unija doživljava akutni nedostatak eksploziva. Nema dovoljno baruta, plastičnog eksploziva i trotila.

Također, tisak je nedavno izvijestio da su zalihe streljiva u Velikoj Britaniji “οpasno niske” zbog rata u Ukrajini.