Skip to content

Stoltenberg: Ulazak Ukrajine u NATO ovisi o pristanku svih saveznika

Stoltenberg je rekao da NATO nije dio sukoba, ali će pružiti podršku Ukrajini kako bi mogla braniti svoje pravo na samoobranu, sadržano u povelji UN-a.

Stoltenberg je zatim komentirao zahtjev Ukrajine za pridruživanje Savezu:

Svaka demokratska zemlja ima pravo podnijeti zahtjev za članstvo. Mi poštujemo to pravo. Ponovo kažemo da NATO ostaje otvoren i to pokazujemo. NATO saveznici su se sastali u Madridu i tada je dana jasna izjava da podržavamo pravo Ukrajine da bira svoj put i odluku kojim se obrambenim savezima pridružiti. Odluku o ovom članstvu trebalo bi donijeti svih 30 članica, to je odluka konsenzusom i sada smo usredotočeni na pružanje izravne potpore Ukrajini, pomoć u obrani od ruske invazije, a to je naš glavni cilj zemalja saveznica NATO-a” — naglasio je glavni tajnik.

Stoltenberg je istaknuo da je Savez obrambeni i “odlučan braniti i zaštititi svaku članicu NATO-a i svaki pedalj teritorija NATO-a”, prenosi Suspilne.

Ovo je odlučujući trenutak. Putin je mobilizirao više od stotinu tisuća ljudi u vojsku, bezobzirno zvecka nuklearnim oružjem, a sada je nezakonito anektirao veliki dio Ukrajine. Sve je to najozbiljnija eskalacija od početka rata. Ništa od toga ne pokazuje snagu, pokazuje slabost. Ovo je priznanje da rat ne ide prema planu i da je Putin potpuno zakazao u svojim strateškim ciljevima”, dodao je glavni tajnik Saveza.

Stoltenberg je također naglasio da Putin “snosi punu odgovornost za ovaj rat i on je odgovoran za njegovo okončanje”.

Ako Rusija prestane ratovati, bit će mira, ako Ukrajina prestane, Ukrajina će prestati postojati kao neovisna suverena država u Europi”, sažeo je šef Sjevernoatlantskog saveza.

PUTIN POSLAO OŠTRU PORUKU: Želim da me kijevske vlasti i njihovi pravi gospodari na Zapadu čuju! (VIDEO)