Skip to content

Stoltenberg upozorava na prerastanje sukoba u rat Rusije i NATO-a

Šef NATO-a izrazio je zabrinutost da bi borbe u Ukrajini mogle izmaći kontroli i postati rat između Rusije i NATO-a, navodi se u intervjuu objavljenom u petak, prenosi Guardian.

“Ako stvari krenu po zlu, mogu poći užasno po zlu”, rekao je glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg , u izjavi za norvešku televizijsku kuću NRK.

U Ukrajini je strašan rat. To je također rat koji može postati pravi rat koji se širi u veliki rat između NATO-a i Rusije. Radimo na tome svaki dan kako bismo to izbjegli.

Associated Press je također izvijestio da je Stoltenberg u intervjuu rekao da “nema sumnje da je punopravni rat mogućnost“.

Stoltenberg, bivši premijer Norveške, dodao je da je važno izbjeći sukob “koji uključuje više zemalja u Europi i postaje pravi rat u Europi”.

Moskva je u više navrata optuživala NATO saveznike da su zapravo postali strana u sukobu opskrbljujući Ukrajinu oružjem, obučavajući njezine trupe i opskrbljujući vojnu obavještajnu službu za napad na ruske snage.

U komentarima koji odražavaju rastuće napetosti između Rusije i Zapada, predsjednik Vladimir Putin sugerirao je da bi Moskva mogla razmisliti o korištenju onoga što je opisao kao američki koncept preventivnog udara.

‘Govoreći o razoružavajućim napadima, možda je vrijedno razmisliti o usvajanju ideja koje su razvile naše američke kolege, njihovih ideja o osiguravanju vlastite sigurnosti.’